MNB - 2
MNB

Hírek

Június 22-én Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne

2019. június 12., 14:28

Hogyan született a Rigó Jancsi? Miként készültek a Szárnyas fejvadász című film digitális jelenetei? Sikerül-e kijutni a törvényszéki pánikszobából? - ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Múzeumok Éjszakájának látogatói. Június 22-én Szombathely lesz az országos rendezvény kiemelt helyszíne - sajtótájékoztatón ismertették a bőséges programkínálatot.

Június 22-én Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne

"Ez az úgynevezett nehéz lándzsa."

Ehhez hasonló érdekességeket is bemutat majd a Savaria Múzeum megújult állandó kiállításának harmadik terme, amely a múzeumok éjszakáján nyílik meg. A látogatók a térség népvándorláskori és középkori történetét ismerhetik meg az V.-től a XVII. századig.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Az egyik legizgalmasabb darab, Szombathely Seuso-kincsének nevezhetném azt a reneszánsz kincseleletet, ami eddig csak egyszer volt látható a múzeumban, de most az állandó kiállításunkon állandóan jelen lesz."

Nyolc helyszínen több mint hatvan programmal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel, foglalkozásokkal, játékokkal várják a látogatókat, akik bepillanthatnak a múzeumok kulisszái mögé. A központi téma idén a digitalizáció, ennek révén válnak elérhetővé a gyűjtemények darabjai az online térben.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"A Szépművészeti Múzeum egy mintaprojektet hozott létre, bemutatják az utazó digitalizációs laborukat, itt meg lehet nézni, hogy történik ez a folyamat, és meg lehet nézni magukat az eszközöket is."

Az Iseumban virtuális régészetről hallhatnak, a képtárban hangzó textilekkel, digitális zenetörténelemmel és fiatal képzőművészek alkotásaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A levéltárban bemutatják az új digitális műhelyt, Szombathelyt mint márkanevet és megnyílik az egykori vármegyei börtön. A Smidt Múzeumban Egy szelet Szombathely címmel új időszaki kiállítás nyílik, a gyerekek cukrászinasnak állhatnak és édességeket kóstolhatnak.

Hollerné Mecséri Annamária - intézményvezető, Smidt Múzeum
"A szombathelyi kávéházak és cukrászdák világát elevenítjük meg 1867-1939-ig, egy nagyobb kutatás előzte meg, amiben megpróbáltuk feltárni azokat a helyeket, amelyek egykor Szombathelyen működtek."

A törvényszéken előadás hangzik el a középkori boszorkányperekről, lesz fiktív tárgyalás, nyomozati eszközbemutató, bírósági séta és egy pánikszobát is berendeznek, ahonnan csak logikus gondolkodással lehet kiszabadulni. A szimfonikusok először szerepelnek majd a múzeumok éjszakáján, ki lehet próbálni a hangszereket, és a vállalkozó szelleműek akár vezényelhetik is az együttest. Megnyílik a látogatók előtt a MÁV-székház alatti légópince és a motorjavító műhely. A programok ingyenesen látogathatók, a részletes ismertetőt hamarosan megtalálják a savariamuseum.hu weboldalon.