Hírek

Június 30-ig lehet jelentkezni a Szent Márton Esélyegyenlőségi Programra

2019. június 07., 15:05

A programmal hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekeket támogat az önkormányzat. Évi félmillió forintot biztosítanak képzésekre, tanulást segítő eszközökre, szolgáltatásokra olyan ötödikes diákoknak, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.

Június 30-ig lehet jelentkezni a Szent Márton Esélyegyenlőségi Programra

A Váci-iskola diákja illusztrálta az önkormányzat idei naptárát. Az ötödik osztályos kislány a tavaly indult esélyegyenlőségi pályázat egyik kedvezményezettje, a támogatás rajztehetsége kibontakoztatásában segít.

Németh Viktória - családsegítő, Pálos Károly Központ
"Angolórára jár magántanárhoz, illetve a támogatásból festészet-, rajzeszközöket, papírokat kapott és egy laptopot is, ami segíti az iskolai felkészülésben is."

Puskás Tivadar polgármester elmondta: hatféle ösztöndíjprogram létezik a városban, amivel tanulókat támogatnak, a Szent Márton-pályázat a legújabb. Azért indították, hogy a szociális helyzet ne legyen akadálya a tehetség kibontakoztatásának a művészetek, a tudomány vagy akár a sport területén.

Koczka Tibor - alpolgármester
"A családok, a fiatalok nem közvetlenül pénzbeli támogatásban részesülnek, hanem évi 500 ezer forint értékben az önkormányzat olyan szolgáltatásokat vásárol a tehetséges fiatal számára, ami szükséges ahhoz, hogy a képességeit kibontakoztassa."

Fizetik a hegedűtanárt, a nyelvórákat, a nyári tábort, vagy épp laptopot, fellépőruhát vásárolnak. Továbbá bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a fiataloknak, például a városi ünnepségeken. Minden gyerek mellett mentor dolgozik, aki figyelemmel kíséri a fejlődésüket, és felügyeli a pénz elköltését. Évente öten nyerhetik el a támogatást, tavaly ketten feleltek meg a szigorú feltételeknek.

Károlyi Ákos - jegyző
"Figyelembe veszi a család jövedelmi és vagyoni helyzetét, hogy van-e a családban tartósan beteg vagy fogyatékos személy, a gyerek adott esetben árva, félárva, vagy családba fogadott-e. És nagy hansúllyal esik latba a lakhatási körülményei. A tehetség alatt figyelembe vesszük a gyerek versenyeredményeit, hogy milyenek a tanulmányi eredményei."

A kedvezményezettek egészen addig maradnak a programban, amíg be nem fejezik tanulmányaikat, vagy a munkaerőpiacra nem lépnek. A pályázati kiírás a szombathely.hu-n olvasható.