Hírek

Kampány a stroke megelőzéséért

2010. április 15., 14:39
Évente mintegy 250 ezer ember él át stroke-ot hazánkban, közülük 18 ezren halnak meg. A Magyar Stroke Társaság áprilisban újra felvette a küzdelmet az agyi érkatasztrófák terjedése ellen, különféle médiumokban ismertetik az emberekkel a betegség tüneteit, veszélyeit és a megelőzés fontosságát. Szombathelyen évi 2000 beteg fordul meg a neurológia osztályon, a háromnegyedük stroke-kal kerül be.
Kampány a stroke megelőzéséért

Gusztáv is a stroke miatt került a Markusovszky Kórházba, szomszédai hívtak hozzá orvost, aki nem késlekedett és azonnal mentővel szállították be. Bár cukorbeteg, és magas a vérnyomása is, eddig még soha nem volt kórházban.

Szamos Gusztáv
"Este lefeküdtem, nem vettem észre semmit, mint máskor. Fel akarok kelni, nem tudok a lábamra állni, soha nem voltam ilyen érzés tudatában. A beszédem is elvesztettem, pillanatnyilag nem tudtam beszélni."

Ő azóta javult, és nemsokára hazamehet. Ez a nő azonban bal felére, egy másik pedig mindkét oldalára lebénult. A kampány célja, hogy az emberek felismerjék a szélütés tüneteit, és azonnal hívják a mentőket. A stroke ugyanis megelőzhető és gyógyítható is, ha a kezelést azonnal megkezdik. 

Dr. Hahn Katalin - mb. osztályvezető főorvos, Neurológiai Osztály
"Maximum 4 és fél órán belül mód van olyan kezelésre, ami hosszabb idő után már nem lehetséges. Ez konkrétan a vérrögoldó kezelés, a trombolízis, amikor egy vénás gyógyszerrel fel tudjuk oldani azt a rögöt, amely a tünetekért felelős."

A betegség legszembetűnőbb tünetei elsősorban a féloldali végtaggyengeség, bénulás, beszédképtelenség, látás-, vagy tudatzavar. A stroke hajlam örökölhető is, de az elsődleges okozói a magas vérnyomás, koleszterin, vérzsír, dohányzás, alkohol és az elhízás. Aki egyszer már átélte a betegséget, 15-ször nagyobb a megismétlődés lehetősége. A statisztikai adatok sem bíztatóak. Utána gyakori a járás-, beszédképtelenség, depresszió és a szellemi hanyatlás is. Stresszmentes, egészséges életmóddal azonban megelőzhető a betegség.