Hírek

Kampánykörútja egyik állomásaként kedden Szombathelyre látogatott Navracsics Tibor

2024. január 31., 17:19

Kampánykörútja egyik állomásaként kedden Szombathelyre látogatott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A politikus tárgyalt a város polgármesterével, a vármegyei közgyűlés elnökével, a főispánnal és az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosával is. Úgy fogalmazott: Szombathely az elmúlt években nem tudott élni a lehetőségeivel, a szomszédos vármegyeszékhelyekhez viszonyítva mintha kicsit elveszett volna ez a térség, ezért új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség.

Kampánykörútja egyik állomásaként kedden Szombathelyre látogatott Navracsics Tibor

Az egyetemi központban tartott sajtótájékoztatót tegnap délután Navracsics Tibor, ahol beszámolt az aznapi tárgyalássorozatról. Az eseményen részt vett Vámos Zoltán főispán és Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke is. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: Szombathely Nyugat-Magyarország egyik meghatározó térsége lehetne, de az elmúlt években nem tudott élni a lehetőségeivel.

Szerinte ezt igazolja az Egyensúly Intézet által készített városfejlettségi rangsor, amelyben számos indikátor alapján számították ki, mekkorát fejlődtek a települések 2014 és 21 között: Székesfehérvár áll az első helyen, Szombathely a megyeszékhelyek rangsorában a középmezőnyben foglal helyet, 18-ból a 9.

Navracsics Tibor - közigazgatási és területfejlesztési miniszter

"Az elmúlt években nem tudott élni ezekkel a lehetőségekkel a város. A nyugat-dunántúli térségben Győr és Zalaegerszeg között kicsit mintha elveszett volna ez a térség mind a térségfejlesztési tervek megfogalmazásában, mind a végrehajtásában nem volt túl sikeres Szombathely az elmúlt időszakban."

A tárgyalások során a közigazgatás időszerű kérdéseire és a területfejlesztés lehetséges kitörési pontjaira is keresték a választ.

Navracsics Tibor - közigazgatási és területfejlesztési miniszter

"Eléggé világosnak tűnik, hogy ahhoz, hogy Szombathely ismét a térség vezető erejévé váljon, ahhoz egy új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség."

A miniszter azt mondta: a területfejlesztési koncepciók kidolgozásában vezető szerepet vállalhatnak az egyetemek, erről tárgyalt Lenkai Nóra rektori biztossal. Leszögezte: a jövőben van remény, hogy a város kitörjön a viszonylagos elszigeteltségből, és ismét jelentős régiós központtá váljon. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az idei költségvetésben nem lát lehetőséget a szolidaritási hozzájárulás újragondolására, de a jövőben tárgyalhatnak a szolidaritási adó finomhangolásáról.

Nemény András polgármester a savariaforum.hu kérdésére elmondta, a miniszterrel folytatott megbeszélésen szó esett pályázati lehetőségekről, a TOP Pluszról és egy zöldhidrogén-felhasználást lehetővé tevő közvetlen uniós forrásról - a pályázati önerőhöz kérne a város kormányzati segítséget. Pénteken Budapesten, a területfejlesztési minisztériumban folytatódik az egyeztetés a megyei jogú városok polgármestereivel.