Hírek

Kanizsaisok a Euroweek nemzetközi diáktalálkozón

2014. november 13., 15:19

A magyar gasztronómai különlegességeit büfében, a helyi hagyományokat kulturális műsorban mutatták be a Kanizsai Gimnázium diákjai Luxemburgban. Nyolc tanuló és két felkészítő tanáruk egy hetet töltött az országban egy nemzetközi tanulmányi vesenyen.

Kanizsaisok a Euroweek nemzetközi diáktalálkozón

Hetekkel az utazás után is szívesen nézegetik a Kanizsai Gimnázium diákjai a Luxemburgban készült fényképeket. Az iskola nyolctagú csapata harmadik alkalommal vett részt az Euroweek nemzetközi diáktalálkozón. Az idei téma a kultúra, mint az integráció és a kirekesztés eszköze volt.

Szemes Ildikó - felkészítő tanár
„Prezentálni kell a városról, iskoláról, régióról, országról. Fel kell állítanunk egy nemzetközi büfében egy magyar standot, ahol bemutatjuk a magyar ételeket, italokat, valamint egy színpadi produkcióval is készülnünk kell. Ezenkívül a diákoknak egy parlamentális vitában kell összemérni tudásukat”

A diákokat tanulmányi eredményük és nyelvtudásuk alapján választották be a felkészítő tanárok a csapatba. A próbák már a nyár végén megkezdődtek. Több szempontból is hasznos egy ilyen út, hiszen a tanulók megismerhetik egymás kultúráját, és számos barátság, szakmai kapcsolat is kötődik ilyenkor.

Ujvári Bence - tanuló
„Nagyon hasznosnak találtuk, mivel idegen nyelvi környezetben kellett a mindennapos kommunikációra használni az angolt és ezzel rettentő mértékben tudtuk fejleszteni az idegen nyelvi készségünket”

1992 óta minden évben az Európai Unió más-más tagállamában rendezik meg a programot. A gimnázium százéves centenáriumán várhatóan Szombathely ad otthont a találkozónak.

Módos Tibor - igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium
„Szinte egy egész éves programmal készül 2017-ben a Kanizsai Dorottya Gimnázium, amelynek része kíván lenni a fesztivál is. Szeretnénk meghívni a 28 európai országot erre a rendezvényre, hogy többszáz külföldi diákkal együtt ünnepelhessünk”

Az már bizonyos, hogy a fővárosba is ellátogatnak majd a külföldi vendégekkel.