Hírek

Karneválszínház fotóspróba

2017. augusztus 16., 16:35

Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátéka, a Vízkereszt, vagy bánom is én lesz az idei Karneválszínház produkciója. Réthly Attila rendező Nádasdy Ádám 10 évvel ezelőtt készült fordításának felhasználásával, a 80-as évek Balaton-partjára helyezte a történetet. Az előadást 9 alkalommal tűzik műsorra augusztus 17-e és 26-a között.

Karneválszínház fotóspróba

Fehér zokni szandállal, övtáska, csíkos póló – a rádióban pedig a vízállásjelentés – a jelmezektől a kellékeken át a zenéig minden részlet a 80-as éveket idézi. Az eredetileg a képzeletbeli Illíriában játszódó Shakespeare-történetet a magyar tenger partjára helyezte a rendező, aki a 400 éve született fordulatos komédiát Nádasdy Ádám friss fordításának felhasználásával állította színpadra.

Réthly Attila rendező
Akárhogy is változnak a történelmi díszletek, az élet úgy tűnik, ugyanazon dolgok körül forog, amik az ember számára fontosak, talán az egyik legfontosabb a szerelem, de mégiscsak hasonlít valami a mából a múltra, olyan, minthogyha ez a 25 év nem múlt volna el.

A történet középpontjában a szerelem áll: mindenki epekedik valakiért, de közben mindenki mindenkit másnak néz, mint ami.

Balogh János Orsino szerepében
Mindannyian keressük a párunkat a darabban. És nem biztos, hogy az lesz a párunk a darab végén, akibe a legelején szerelmesek vagyunk.

Illíria uralkodója, Orsino herceg Olívia kegyeit szeretné elnyerni – udvarolni apródját küldi, akiről nem is sejti, hogy valójában egy fiúruhába öltözött fiatal lány, aki éppen őérte epekedik.

"De még ha ördög is, szépnek szép. Gazdám szereti önt."

A 80-as évek jellegzetes ruhadarabjait vintage-boltokból gyűjtötte a jelmeztervező, és a jeleneteket összekötő slágerekre is minden bizonnyal ráismer majd a közönség.

"Késő bánat, most már utánam a vízözön…"

Gonda Kata Viola szerepében
Nagyon jó élmény volt az is, hogy ahogy elkezdtünk a térben próbálni, hozta magával az egész élményt, hogy de érdekes, hogy egy ilyen shakespeare-i szöveg egy ilyen környezetben teljesen meg tud szólalni vagy adta magát helyzet, hogy mintha ez tényleg arra lett volna írna több száz évvel ezelőtt, hogy mi amúgy most itt vagyunk egy balatoni strandon.

A darab főbb szerepeiben Balogh János és Gonda Kata mellett Alberti Zsófit, Jordán Tamást és a karneválszínház visszatérő vendégét, Bezerédi Zoltánt láthatja a közönség. A fordulatos és mulatságos történet augusztus 17-e és 26-a között összesen kilenc alkalommal elevenedik meg a Megyeháza udvarán.