Hírek

Karneválszínház olvasópróba

2017. július 18., 15:26

Az első olvasópróbával megkezdődtek a karneválszínházi előadás előkészületei a Weöres Sándor Színházban. Augusztus 17-étől látható majd a színpadon Shakespeare egyik legnépszerűbb komédiája, a Vízkereszt, vagy bánom is én, Réthly Attila rendezésében. A főbb szerepekben Gonda Katát, Balogh Jánost, Alberti Zsófit, Orosz Róbertet és Jordán Tamást láthatja a közönség.

Karneválszínház olvasópróba

Az első olvasópróbától számítva 4 hét van a bemutatóig – ezekben a napokban a szöveggel, a karakterekkel és a rendező koncepciójával ismerkednek a színészek. Nádasdy Ádám 10 évvel ezelőtt készült fordításában hangzik majd el Shakespeare 1601-ben írt fordulatos és mulatságos története, a Vízkereszt vagy bánom is én.

"A vágy fantázia. S a szerelem? A legfőbb képzelődés."

A vígjáték középpontjában a szerelem és a bolondozás áll: mindenki epekedik valakiért, de közben mindenki mindenkit másnak néz, mint ami. Viola például fiúruhába öltözve más nevében udvarol, míg megtalálja saját boldogságát.

Gonda Kata Viola szerepében
Nagyon hálás feladat, és nagyon boldog vagyok, szerintem ez tényleg egy olyan shakespeare-i női szerep, ami a színésznők álma, hogy megkapják és eljátsszák, én is nagyon várom a feladatot, és ahogy így beleástam már magamat egy kicsit a nyáron, tényleg nagyon izgalmas és nagyon sokszínű.

A darab egyik tréfamestere szerepében a karneválszínház visszatérő vendégét, Bezerédi Zoltánt láthatja a közönség.

Bezerédi Zoltán vitéz Böföghy Tóbi szerepébeni
Shakespeare korában voltak ilyen sztenderd típusok: a Böffen Tóbiást egy kedvenc színészére írta, egy kövér színészre, a Will Campre, 07:30 egy komédiás, egy Hofi Géza típusú, alkatú ember, majd valamit kezdünk.

A 400 éves komédiával a rendező nem kizárólag szórakoztatni akar, ezért a jelenben is átélhetővé teszi a történetet. A zene a 80-as évek hangulatát idézi, és a Kádár-korszak balatoni büféinek világa is megelevenedik.

Réthly Attila
Hogy mivel szemben állítjuk azt, hogy a szerelem a legfontosabb dolog, vagy hogy miért fontosabb, mint bármi más, ami mondjuk a hétköznapjainkat mérgezi, az legyen majd a jövő titka, jöjjenek el és nézzék meg.

Az előadásokat a megyeháza udvarán rendezik, augusztus 17-e és 26-a között.