Hírek

Katasztrófavédelmi eszközátadó

2019. március 20., 14:12

Vas megye biztonságát erősíti az az uniós projekt, amelynek részeként most áramfejlesztőket és szivattyúkat vehetett át négy járási és öt települési mentőcsoport. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatának eredményeként ebben az évben 1,5 milliárd forintnyi fejlesztésre számíthatnak a mentőszervezetek. A programban eszközbeszerzések és képzések is szerepelnek.

Katasztrófavédelmi eszközátadó

"Ez egy mérföldkő a polgári védelmi, lakosságvédelmi rendszer fejlesztése tekintetében."

Mérföldkőnek nevezte a megyei katasztrófavédelmi igazgató azt az eszközfejlesztést, amelynek 1,5 milliárdos keretéből országosan 200 mentőszervezet részesül. Többek között terepjárókat, fűthető sátrakat, málházott utánfutókat, reflektorokat és védőruházatot kapnak az év során az önkéntes csoportok.

Poór Balázs – polgári védelmi főfelügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Ezeket a szervezeteket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelölte ki elsősorban az adott térségek veszélyeztetettsége alapján. Az eszközök, amelyeket kapnak a szervezetek, a különböző vízkárok elleni védekezéskor, illetve egyéb katasztrófák esetén a védekezési tevékenység támogatására, a védekezés végrehajtására szükségesek.

A fejlesztés első ütemeként most áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat vehetett át 9 vasi járási és települési önkéntes mentőszervezet.

Vlasich Krisztián – polgármester, Csepreg
Az eszközök nagy segítséget jelentenek. Ne kerüljön rá sor, ne kelljen élesben használni, de ha szükséges, akkor nyilván éjjel is tud ez a mentőcsoport dolgozni 13.09

Tancsics József – alelnök, Borostyánkő Mentőcsoport
Nagyon szélsőséges időjárásunk van, télen, akár nyáron bármire lehet számítani. 15.02 A hirtelen csapadék, egyre gondozatlanabbak az átfolyók, a mezőkről a faluhelyekre bezúdul a rengeteg víz, és a településeken esetleg a házakat menteni, a bejutott vízmennyiséget ezzel ki lehet szivattyúzni.

Az önkéntes mentőcsoportok a hivatásos katasztrófavédők stratégiai partnerei. Közös feladat az emberi élet és az anyagi javak védelme. A megye lakosságának biztonságát erősíti az idei fejlesztés, melynek keretében képzéseken is részt vesznek a mentőszervezetek tagjai.