Hírek

Katasztrófavédők gyakorlatoztak a Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel közösen

2014. október 20., 19:50

Kigyulladt az erdő Szakonyfalu határában. A lángok az erdészházban táborozó diákokat is fenyegették. A kimenekített gyerekek autóbusza viszont balesetet szenvedett, miközben egy veszélyes anyagot szállító vontató személyautóval ütközött. Mindezt azonban csak szimulálták, ugyanis magyar, osztrák és szlovén katasztrófavédők tartottak gyakorlatot a Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel közösen.

Katasztrófavédők gyakorlatoztak a Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel közösen

Kigyulladt az erdő Szakonyfalu határában. A lángok az erdészházban táborozó diákokat is fenyegették. A kimenekített gyerekek autóbusza viszont balesetet szenvedett, miközben egy veszélyes anyagot szállító vontató is ütközött egy személyautóval. Mindezt azonban csak szimulálták, ugyanis magyar, osztrák és szlovén katasztrófavédők tartottak gyakorlatot a Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel közösen szombaton.

Erdőtűzhöz érkeztek a környék tűzoltói. A helyszín megközelítését azonban kidőlt fák akadályozták.

A katasztrófavédők munkáját légi felderítés is segítette. Szakonyfaluban tartott nemzetközi gyakorlatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tűz miatt ki kellett menekíteni az erdészházban táborozó diákokat. A gyakorlat forgatókönyve szerint azonban buszuk balesetet szenvedett, sokan megsérültek. Közben pedig egy újabb karambolhoz riasztották az egységeket, egy veszélyes anyagot szállító mezőgazdasági vontató ütközött egy személyautóval. A többféle katasztrófát felszámoló gyakorlatba 170 magyar, osztrák, szlovén tűzoltót vontak be, emellett a rendőrség, a mentőszolgálat, a nemzeti park, és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai is részt vettek benne.

Takács Árpád igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Az erdészet nagyon komoly segítséget tud adni egy erdőtűznél. Ismerik a terepet, a kockázati tényezőket, a helyszínt, a nyiladékokat, hol lehet megközelíteni a helyszíneket, hamar ott tudnak lenni a helyszínen. A katasztrófavédelem pedig tudja használni a nehézgépeket, erőgépeket, amelyek rendelkezésükre állnak.

A katasztrófavédelem és az erdészet nyáron kötött együttműködési megállapodást.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Pl. az erdészeti térképállományt digitálisan és papíron, valamint az erdőben dolgozó erdészeti, vadászati szakszemélyzet elérhetősége, riasztási lehetősége mind-mind azt szolgálják, hogy ezeket a katasztrófa-helyzeteket megelőzzük, illetve megszüntessük.

A komplex, határon átnyúló nemzetközi gyakorlatot a résztvevők sikeresnek értékelték. Az erdőtűz megfékezése köré szervezett katasztrófahelyzetek jó lehetőséget adtak a közös felkészülésre. Problémát jelentett viszont a kommunikációban, hogy az erdőben kellő lefedettség hiányában akadozott a mobilszolgáltatás.