MNB
MNB - 2

Hírek

KDG laborparti az online térben

2021. március 01., 13:44

Már hagyomány a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, hogy Valentin-naphoz kapcsolódóan laborpartit szerveznek a diákoknak, ahol tudomány és irodalom összekapcsolódik. Az élményekben gazdag, rendhagyó tanórán fizikai, biológiai, kémiai, matematikai ismereteiket bővíthetik a tanulók. Tavalyhoz hasonlóan idén is A kis herceg című regényhez kapcsolódtak a kísérletek. Mivel a digitális tanrendben a diákok csak online térben találkozhatnak tanáraikkal, a laborpartiról film készült, amit műsorára tűz a Szombathelyi Televízió is.

 

KDG laborparti az online térben

Tavaly februárban, Bálint-nap hetében rendezték a harmadik laborpartit a Kanizsai-Gimnáziumban. Antoine de Saint-Exupery Kis hercegét vették górcső alá a tanárok és diákok.

"A következő, hogy mindenki a kép fehér részére koncentráljon."

Több tudományágat ötvözve elemezték a művet: nemcsak irodalmi szempontból hangzottak el érdekességek, hanem a biológus, a fizikus, a matematikus, a csillagász és a kémikus szemével vizsgálták a világ 250 nyelvére lefordított, népszerű művet. Készült például fekete doboz, de a jobb agyféltekés rajzolás rejtelmeiről is szó esett. Akkor sok minden kimaradt, ezért a tanárok úgy döntöttek, idén hasonló tematikával szervezik meg a laborpartit, ám ezúttal digitális térben. (közös mappa/film210301kdg) Film készült a kísérletekről.

"Miért is repül a repülő? ... körülvevő levegő."

A bemutatóban szó esik a repülésről, a könyv egyik helyszíne, a sivatag kapcsán a homok tulajdonságairól. Kiderül, hogyan kell mérni a homokdűnék szögét. A diákok láthattak vulkánokkal kapcsolatos kísérleteket, de a pillangó átalakulásának négy fázisát is megtanulhatták papírból hajtogatni. A kísérletek a regényből elhangzott részletekhez kapcsolódtak. Ezek a rendhagyó órák élményszerűvé teszik a tanulást, játszva jobban rögzülnek az információk. A film mellé feladatsor is készült.

Sinkó Andrea - fizikatanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium
"Nagyon pozitív visszajelzések jöttek, nagyon megható volt, hogy írtak, megköszönték, és szeretnék, ha még lenne ilyen. Készítettünk hozzá feladasort is, így tanultak, nem csak szórakozás volt benne Bálint-napon. 12-13 feladat volt, és aki ezt visszaküldte, járt érte egy szorgalmi fizika ötös."

A diákok kötelező laborfoglalkozásként nézték meg a filmet, amit a Szombathelyi Televízió is műsorára tűz a hétvégi műsorsávban, így a természettudomány iránt érdeklődő nézőink is találkozhatnak ezekkel az érdekes fizikai, kémiai kísérletekkel.