Hírek

Kedvezményes védőoltás

2010. április 14., 17:08
Újabb országos program indult a humán papillomavírus okozta méhnyakrák megelőzésére. A középiskolás korosztály most 25 százalékos kedvezménnyel juthat HPV elleni védőoltáshoz. Ám az így sem olcsó, több mint 65 ezer forintba kerül. Emiatt csak kevesen tehetik meg, hogy beadassák gyermeküknek.
Kedvezményes védőoltás

Szombathelyen három iskola: a Szent-Györgyi Albert Gimnázium, a Herman Ottó és a Művészeti Szakközépiskola néhány diákja jelezte igényét az oltásra.

"Ha össztársadalmi szinten nézzük, hogy kezelésre mennyit költünk, sokkal jobban megéri a megelőzés" - mondja Gulyás Zita, aki szülőként, és egészségügyi szakemberként is fontosank tartja a humán papillomavírus elleni védelmet. Ez a vírus okozza a nőknél a méhnyakrákot. A világon körülbelül minden tizedik ember HPV-vel fertőzőtt, a nőknél pedig a méhnyakrák a vezető halálokok közé tartozik hazánkban is. Pedig megelőzhető lenne.

Dr. Gulyás Zita
"Ezt én rendkívül fontosnak tartanám, hogy minél többen kapjanak oltást, mert ez egy komoly gond az országban. Hát van méhnyakrákszűrő program is, egy nagyon jól gyógyítható rákfajta a korai stádiumban, abszolút érdemes szűrni, és hát megelőzni meg főleg."

A HPV fertőzések háromnegyede a 15-24 éves lányoknál fordul elő. A becslések szerint az emberek jó része szexuális aktivitásának első 2-3 évében kapja el a vírust, mégis a legtöbb nőnél csak 35 és 55 éves kor között diagnosztizálják a kialakult betegséget - ezért lenne fontos a megelőzés és a rendszeres szűrés. Az oltás azonban nemcsak a fiatal lányoknak, hanem a fiúknak is ajánlott - mondja a szakember.

Szákovics-Varga Ildikó ifjúsági védőnő
"A fiúk hordozzák, és adják át a vírust partnerüknek, ezért nagyon fontos a megelőzés, a védőoltás beadása és propagálása. A 9 éves, illetve a 9 év feletti lányoknak és fiúknak egyaránt fontos az oltóanyag biztosítása és beadása."

Mivel fontos oltásról van szó, jó lenne, ha kötelezővé tennék a középiskolás korosztálynak - mondja a szakember - de erre még várni kell.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság akciója keretében most 10 fiatal jut kedvezményesen a védőoltáshoz. Ez azt jelenti, hogy a három vakcinát 67500 forintért kapják a tanulók, melyet a védőnők adnak majd be szervezetten az iskolában.