MNB - 2
MNB

Hírek

Kedvezőbbek az idei gazdasági mutatók a NAV szerint

2011. szeptember 21., 14:04

A társasági adó, a személyi jövedelemadó és az EVA bevallások tapasztalatai azt mutatják, hogy sok tekintetben ugyan még nem sikerült elérni a válság előtti évek mutatóit, de a mélyponton túllépve enyhe növekedés indult meg a vállalkozói szektorban.

Kedvezőbbek az idei gazdasági mutatók a NAV szerint

2005 óta először nőtt a vállalkozások száma Vas megyében. A 2010-es adóévre vonatkozó gazdasági mutatók kedvezőbben alakultak az országos átlaghoz képest, ugyanakkor az értékesítés bevételét és a foglalkoztatottak számát tekintve nem sikerült elérni a válság előtti szintet - hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

A vasi vállalkozások összes bevétele több mint 12 százalékkal nőtt 2009-hez képest, elsősorban a nagyvállalatoknál és a feldolgozóiparban tapasztalható fellendülésnek köszönhetően. Arányaiban emelkedett az exportból származó bevétel is. Király Miklós igazgató biztató jelnek nevezte, hogy több a nyereséges vállalkozás, melyek 2009-hez képest harmadával több adót fizettek be.

A megyében több mint 125 ezer magánszemély nyújtott be adóbevallást, ezek mindössze 15 százaléka volt hibás. Minden korábbinál többen kérték az egyszerűsített bevallást. Az egy főre jutó éves  átlagjövedelem bruttó 1 670 000 forint volt, ami 2009-hez képest több, de még nem éri el a válság előtti szintet, ezzel Vas megye 6. helyen áll a megyék rangsorában. A legjobban kereső vasi személy egy 47 éves férfi, több mint 200 millió forintos éves jövedelemmel.