Hírek

Kegyeleti megemlékezést tartottak a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából

2024. január 12., 19:54

Kegyeleti megemlékezést tartottak a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából ma délelőtt a Martineum udvarán álló pápai keresztnél. 1943. január 12-én rohamra indult a szovjet Vörös Hadsereg a keleti fronton, és felőrölte a magyar haderőt - több mint 100 ezer katona veszett oda.

Kegyeleti megemlékezést tartottak a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából

A kegyeleti megemlékezést ezúttal is a szombathelyi önkormányzat, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli szervezete, a Szombathelyi Egyházmegye és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület közösen rendezte a Martineum udvarán álló pápai keresztnél. Horváth Attila alpolgármester emlékező beszédében a Don-kanyart megjárt nagyapjáról mesélt, aki szerencsésen hazatért, és akitől gyerekként sok háborús történetet hallott. Úgy fogalmazott, érthetetlen, hogy miért harcoltak magyar katonák 2000 km-re a hazájuktól a -40 fokos orosz télben.

Horváth Attila - alpolgármester

"1943. január 12-én megindultak a szovjet csapatok a 2. magyar hadsereg katonáival szemben. Mindenki tudja, hogy a kilátástalan, reménytelen küzdelemben honfitársaink 70 százaléka odaveszett. Viszont azt senki sem tudja, és józan ésszel fel sem foghatja, mi vezetett ezekhez az eseményekhez, mit kerestünk a Don folyónál?"

Soha többé háborút! - zárta szavait Horváth Attila. Az emlékbeszédet követően a jelenlévők megkoszorúzták a doni hősök emléktábláját, és virágot, mécsest helyeztek el a pápai keresztnél. Így emlékeztek a 100 ezer áldozatra és a magyar hadtörténelem legvéresebb tragédiájára.

A Kálvária templomban szentmisével folytatódott a megemlékezés, melynek kezdetén a recski szövetség helyi elnöke arról beszélt, a túlélők már nincsenek közöttünk, ezért az utódok felelőssége emlékezni és emlékeztetni.

Németh László István - elnök, Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete

"A legfontosabb feladata ennek és az ehhez hasonló megemlékezéseknek az, hogy ne engedje elfelednünk, milyen szenvedéssel, pusztulással és hiábavaló emberáldozattal jár a kegyetlen, véres háború. Különösen napjainkban nem feledhetjük el ezt, amikor ismét véres háborúk zajlanak, tőlünk nem is olyan messze."

Emlékezünk elesett honfitársainkra, de nem szabad elfelejtetnünk a másik oldalon szenvedőket sem - a második világháborúnak 27 millió halálos áldozata volt a Szovjetunióban, mondta Székely János. A megyéspüspök egy békésebb világért ajánlotta a szentmisét, és a Bibliából, Ézsaiás próféta könyvéből idézett.

"Kardjaikból ekevasat kovácsolnak, lándzsáikból szőlőmetsző késeket. Nemzet nemzet ellen nem emel többé háborút, és nem készül senki hadviselésre."

A misét követően baráti találkozót szerveztek a Don-kanyart megjárt katonák hozzátartozói részére a Martineumban.