Hírek

Kenyérsütés otthon

2020. március 25., 17:21

Az elmúlt hetekben felvásárlási lázat tapasztaltak a kereskedők. A wc papíron kívül kelendőek voltak az olyan technikai eszközök, mint a futógép, a hajvágó vagy éppen a kenyérsütő. A házi próbálkozások ellenére a csepregi pékség babusgatós kenyere a többi pékáruval együtt most is nagyon kelendő.

Kenyérsütés otthon

Soproni Attila – pék, Csepregi Pékség
„Múlt héten volt egy komolyabb felvásárlás, de ez most, az utóbbi egy- két napban normalizálódott a helyzet és mindenki visszatért a régi kerékvágásba úgymond. ”

Szabadfi Szabolcs a kőszegi származású pék egy spanyolországi kenyértanfolyam után jelenleg önkéntes karanténban tölti az idejét. Most a közösségi oldalán osztja meg mesterfogásait  a kenyérsütésre vállalkozókkal. Élő bejelentkezéseiben az alapoktól, azaz a kovász készítéstől sajátíthatják el követői a kenyérsütés fortélyait.

Szabadfi Szabolcs –pék
„Mindenkinél változó körülményekkel kell számolni, az országban több ezer fajta liszttel dolgoznak, most próbáljuk egyformán nevelni a kovászainkat, mindenkinek a lakásában is más körülmények vannak. Így a hőfok, a gombák mennyisége, ami röpköd a levegőben, és éppen ezért nagyon-nagyon nehéz ezt így összehozni, de megpróbálok a tapasztalataimra alapozni. Kapom sorba a fotókat és fotó alapján az enyémmel összehasonlítva, amit én dokumentálok, próbálunk egy egységesen jó kovászt nevelni.”

Szabolcs negyvenezres követői táborával csütörtökön süti ki az első kenyeret. De a folyamat az elejétől visszanézhető a legnagyobb közösségi oldalon, így bárki, bármikor belevághat.