Hírek

Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből

2015. augusztus 28., 19:22

Állandó kiállítás nyílt az egykori zsidó iskola épületében, a Zrinyi Ilona utca 17-es szám alatt. A tárlat a Savaria Múzeum múlt évben megrendezett “Szemtől Szemben” időszaki kiállításán alapul.

Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből

"Meg ott is én vagyok, a Fő téren volt a piac. Az a sapkás?  Az a sapkás."

1000 fotográfián, 40 témán és több mint 500 emberi arcon keresztül elevenedik meg a szombathelyi zsidóság korabeli élete. A Zsidó Kultúra Házában nyílt tárlat az egyéni sorsokat helyezi előtérbe. A fényképek mögött megrendítő személyes történetek, tragédiák rejlenek, amelyek fontos üzenetet hordoznak a szemlélő számára.

Hoffmann Varga Judit - túlélő
“Egyrészt, hát összefacsarodik a szívem, másrészt minden szép emlékem, amit átéltem, és amiről csak hallottam, az itt megelevenedik előttem.

Tavaly év végén az Iseum adott otthont a Szemtől szemben időszaki kiállításnak, amely nagy érdeklődésnek övezte. Az új bemutató nem csupán a korábbi vizuális és szöveges tartalmakat jeleníti meg, hanem a friss kutatások eredményeit is. Ez egyedülálló az országban.

Kelbert Krisztina - vezető, történeti tudományi osztály, Savaria Múzeum,
“Külföldről is érkeztek felajánlások, és fotógráfiák, ezekkel egészítettük ki, és tulajdonképp majdnem megkétszereződött a fotók mennyisége. Főként családtörténeti fotók kerültek be újonnan a kiállításba. És ez azt jelenti hogy a 3200 fős szombathelyi zsidóságból, itt most ezer fotográfián keresztül közel 500 arcot tudunk megmutatni.”

A korabeli zsidóság hozzájárult Szombathely fejlődéséhez.. A hitközség elnöke kiemelte: az 1944 júliusi deportálás után hatalmas veszteségeket szenvedett a város.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
“71 évvel ezelőtt Szombathely városa elvesztette zsidó származású polgárainak 90 százalékát.”

Az elhurcoltak közül csak minden tizedik élte túl a halál- és munkatáborok szörnyűségeit. Ennek ellenére hosszú ideig emlékezni sem szabadott rájuk - emelte ki a kiállítás fővédnöke.

Takács Szabolcs Ferenc-európai uniós ügyekért felelős államtitkár
“Aztán hosszú ideig a bocsánatkérés nagyon halkra, az emlékezés pedig nagyon ???? sikeredett. És talán már a túlélők közül is csak kevesen hittek abban, hogy ez a közösség fent tud maradni. ”

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében az állam szerepvállalásáról beszélt, amely szerinte köteles minden polgárát megvédeni.