MNB - 2
MNB

Hírek

Kérdések és válaszok

2021. április 29., 14:00

Oltások, oltópontok, útfelújítások, kormányzati kompenzáció, kilakoltatási moratórium és a herényi egyesület állami támogatása is téma volt Nemény András szerdai online fogadóóráján. A polgármester válaszolt a sajtó és a lakosság kérdéseire.

 

Kérdések és válaszok

A szokásoknak megfelelően egészségügyi helyzetképpel kezdte fogadóóráját Nemény András. Elmondta, sokkal kevesebb információja van, mint korábban, mert a kormánymegbízott továbbra sem ad tájékoztatást a friss adatokról. De az országos tendenciához hasonlóan Vas megyében is csökken a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma, túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. Április 24-én országszerte megkezdődött a lakosság tömeges oltása, ami azt jelenti, hogy most már bárki regisztrálhat. Szombathelyen egyelőre nincs tömeges jelentkezés. Az elmúlt héten kínai vakcina állt rendelkezésre, jövő héttől az Astra Zenecát is meg lehet majd kapni. A polgármester mindenkit oltakozásra biztatott.

Nemény András - polgármester
"A 16-18 éves korosztálynak az oltása is rövid időn belül megindul Pfizer vakcinával, ők is jelentkezhetnek, és jelentkezzenek is, ezt szeretném kérni, nyilván a szüleikkel beszéljék meg."

Figyelmeztetett arra is, hogy a védettségi igazolvány nem jelent valódi védettséget a koronavírussal szemben, az az oltást követő 10-14. napon alakul csak ki. Akinél még nem telt el ennyi idő, inkább ne látogassa a rendezvényeket. Továbbra is 60 önkormányzati dolgozó segíti az oltásszervezést, eddig összesen 10 085 hívást bonyolítottak le sikeresen. A háziorvosok ismételten kérték a városi oltópontok megnyitását, a levelet továbbították a kormánymegbízottnak, de válasz még nem érkezett. Kérdésként felmerült a fogadóórán, a szombathelyi utak, járdák állapota. Több felújítás is folyamatban van, és az akut problémákat is orvosolják, folyamatos például a kátyúzás, erre márciusban 12 millió forintot költöttek.

Nemény András - polgármester
"A TOP programot most állítjuk össze, ennek része lesz egy komolyabb út- és járdafelújítás uniós forrásból, nyilván ez később tud megtörténni, ez erősen meg fog látszani a városon, ennek az ideje inkább 2023-as lesz, mármint a befejezésnek."

A Herényi Kulturális és Sport Egyesület 11 millió forint állami támogatásával kapcsolatban azt mondta, reméli, hogy ezt a pénzt a herényiek félrerakják a jövő évi virágútra, az önkormányzat pedig hozzáteszi majd a még hiányzó összeget. Amit a második félévben programszervezésre kapott volna az egyesület városi költségvetésből, azt szétosztják a többi civil szervezet között. A napokban elkészülhet az előterjesztés, májusban pedig a kormányrendelet is megszülethet a kormányzati kompenzációról. A polgármester álláspontja változatlan: Szombathely is kapja meg azt az összeget, amit más városok, de arra is van forgatókönyv, ha nem érkezik forrás. Április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium, a törvény tehát lehetőséget ad arra, hogy a nem fizető bérlőket utcára tegyék. Nemény elmondta, senkit sem hagynak bajban, önkormányzati hatáskörben meghosszabbítják a moratóriumot legalább a veszélyhelyzet végéig. Jövő péntekre tervezik a Kalandváros megnyitását, a SZOVA most végzi az előzetes karbantartási munkákat.