Hírek

Kerékpáros szervizpont a vasútállomáson

2016. szeptember 22., 16:48

Az autómentes nap alkalmából kerékpáros szervizpontot avattak a szombathelyi vasútállomáson, ahol a bringások el tudják végezni a kisebb szerelési munkákat járművükön. Ezt követően a Gothard-iskolában indult BringaAkadémia képzésről tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Kerékpáros szervizpont a vasútállomáson

Több száz kerékpár sorakozik nap mint nap a vasútállomás épülete előtt. Sokan jönnek biciklivel idáig, majd vonatra szállnak. Az ő életüket könnyíti meg a szervizpont, ahol a kisebb szerelési munkákat lehet elvégezni. A 300 ezer forint értékű fejlesztést az önkormányzat finanszírozta, a helyet a GySEV biztosította.

Koczka Tibor - alpolgármester
Nincs annál bosszantóbb, ha egy kerékpárosnak valami baj történik a kerékpárjával. Innen jött az ötlet, hogy jó lenne egy olyan szervizpontot találni, ha leereszt a kerékpárjuk, vagy egy fékállításra, csavar visszacsavarására lenne lehetőség."

Pumpa, csavarkulcs, csavarhúzó, imbuszkulcs - minden szükséges szerszám megtalálható itt, amivel a kisebb hibákat elháríthatják a kerékpárosok. Az átadón jelen volt Révész Máriusz, kerékpározásért felelős kormánybiztos, aki arról is beszélt, hogy a kormány elkötelezett az egészséges, aktív életmód elterjesztésében.

Révész Máriusz - kerékpározásért felelős kormánybiztos
"Szeretnénk, ha a közbicikli-rendszerek úgy jönnének létre, hogy ezek átjárhatóak lennének, nem kellene mindenhol regisztrálni, hanem bármely városban ha leszáll a vonatról, akkor ott tudjon biciklit kölcsönözni."

A Holdfény Ligetbe indultak túrázni a Gothard-iskola diákjai tanárokkal, szülőkkel közösen az autómentes napon. Ebben az iskolában indult útjára az országban elsőként a BringaAkadémia program. A gyerekek a testnevelésórák keretében ismerkedhetnek a kerékpározás és a biztonságos közlekedés alapjaival.

Eisenkrammer Károly - a BringaAkadémia ötletgazdája
"Egy olyan dologgal jövünk ide, ami hasznos a gyerekeknek, hogy tudjanak közlekedni, hogy túléljék a gyerekkorukat, ez egy rendkívül fontos állomás."

Kezdetnek három ötödik osztályban indult el a képzés, amely remélhetőleg több iskola számára is követendő példaként szolgál majd - hangzott el a sajtótájékoztatón.