Hírek

Kerékpározás éve

2020. július 28., 14:35

A Kerékpározás éve lesz az idei esztendő második és 2021 első féléve - erről döntött nemrég a kormány. Szakmai szervezetek bevonásával középtávú kerékpáros stratégia készül.

Kerékpározás éve

Az intézkedési tervekben szerepel, hogy a  kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása érdekében változhat a kresz. Kidolgozzák a biciklivel munkába járás pénzügyi ösztönző rendszerét, szabályozzák a kerékpártárolók kialakítását, az erdei kerékpáros ösvények létesítését, BMX-pálya és bringapark építési programot indítanak.

Horváth Imre és felesége rendszeresen biciklizik, szerintük a városban jók a kerékpáros közlekedés feltételei.

Horváth Imre
“Naponta használjuk a kerékpárt, ez nekünk a mozgás. Főleg a Derkovits felé megyünk - mert itt lakunk a plázánál - körbe a Gyöngyös-parton. Én jónak tartom, bár vannak még azért olyan részek, ahol kellene, hogy meglegyen a kör a város körül, de bízom abban, hogy az el fog készülni.”

A városházán július közepén jelentették be, hogy a Szombathely kerékpárosbarát fejlesztését célzó projektben 11 új bicikli-útvonalat jelöltek ki, a pályázati támogatásból megvalósuló több mint egymilliárd forint értékű munka a tervek szerint ősszel kezdődik.

Németh Ákos - tanácsnok
“Kerékpárutakat összekössük, és egy egységes hálózattá formáljuk - gyakorlailag bárhonnan bárhová el lehessen jutni végig kerékpárúton - ez volna a végső cél. Illetve az agglomerációt is bevonni a kerékpározható szakaszok közé.”

A kormány a stratégia keretében tervezi az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésének támogatását is. A Tourinform Irodában és a Herényiek Házában is kölcsönözhetnek kerékpárt azok, akik így szeretnék bejárni a környéket. Egyre többen keresnek túrázáshoz e-biciklit is.

Nagy Krisztina - ügyvezető titkár, Herényi Kulturális és Sportegyesület
“Ez nagyon jó lehetőség arra, hogy az idősek is kipróbálhassák, de fiatalok is több alkalommal kerestek már nálunk olyan kerékpárt, ami elektromos rásegítéssel működik. Nekünk itt, a Herényiek Házában még nincsen, viszont ha kiírnak egy pályázatot, amiben lehetőség nyílik ilyen kerékpárok beszerzésére, abban mindenképpen indulnánk.”

A Herényiek Háza augusztus 14-én a dozmati víztározóhoz szervez éjszakai csillagnéző biciklitúrát, majd augusztus 22-én a vállalkozó kedvűek kitekerhetnek a rohonci tóhoz, ahol a programhoz fürdőzés is kapcsolódik.