Hírek

Késői tél

2017. április 20., 17:29

Folyamatosan vonultak Vas megye tűzoltói az erős szél és a havazás okozta károk felszámolására. Autókat, rakomány nélküli pótkocsikat sodort árokba a vihar. Reggel pedig Bozsok közelében egy helyközi autóbusz csúszott le az útról. Az utasokat a tűzoltók szabadították ki, de személyi sérülés nem történt.

Késői tél

A hatalmas hóviharban szinte az orrukig sem láttak az árokba csúszott autóbusz mentésére érkező tűzoltók. Három településről is jöttek önkéntesek és hivatásosok, hogy kiszabadítsák a bent rekedt utasokat. Bozsoknál az orkán erejű szél egy Kőszegszerdahely felől érkező személygépkocsit sodort a busz elé. A sofőr, hogy elkerülje az ütközést, próbált lehúzódni, de az árokba dőlt, így az ajtókat már nem lehetett kinyitni. Senki sem sérült. A vasi katasztrófavédők egy nap alatt közel 40-szer vonultak a vihar miatt.

Egyed László szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Ezek jellemzően fa kidőlések voltak, amelyek a közutakra, elektromos és távközlési vezetékekre dőltek. Ezen túl 4 olyan esethez kellett vonulni a tűzoltóknak, amikor pályaelhagyásos, közlekedési baleset történt útjainkon. Ilyenek pl. Egyházasrádócnál 3 kamion futott ráfutásos balesetben egymásra, valamint reggel Nemescsó településnél a kenyérszállító autó csúszott az árokba.

Szombathelyen ágakat tört le az erős szél, ennek a  belvárosi háznak pedig a tetejét bontotta meg.

Török Mária
8 óra körül jöttem ki, a kutya nagyon nyüszített és hallottam, hogy ott valami zörgés van, felnéztem, és nagyon megijedtem, mert akkor sokkal jobban fújt a szél, már a másik fémes részt is megemelte, és gondoltam, hogy nagyon nagy baj lesz. Akár ezen az oldalon, akár a túl felén, mert ott meg autók vannak.

Vas megyében szerda reggel kezdődött a havazás, amely hamarosan 80-100 km-es széllel is párosult, így több helyütt hóátfúvások alakultak ki, és az elektromos ellátás is akadozott.

Az m86-os egy szakaszát le kellett zárnunk az éjszaka, mert magasfeszültségű kábel szakadt le Ölbő térségében.

A megye észak-nyugati részén 8-10 cm hó esett. A közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak.

Horváth László megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Gyakorlatilag a gépeinket felszereltük a meteorológiai előre jelzések alapján a főúthálózatot kétszer szórtuk meg, az alsóbbrendű úthálózatot a megye északi részén szintén kétszer, a többin egy alkalommal. Szükség szerint a gépeink dolgoznak, ahol kell.

A katasztrófavédők a települések polgármestereivel is felvették a kapcsolatot annak érdekében, ha szükséges, melegedőhelyeket nyitnak.