Hírek

Készülnek a húsvétra a FÉHE Nonprofit Kft. kézműves kuckójában

2024. március 12., 08:31

Javában készülnek a húsvétra a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. kézműves kuckójában. Tojásfa díszeket, kopogtatókat, asztali dekorációkat gyártanak az ünnep és a tavasz jegyében. Közfoglalkoztatottak, hajléktalan emberek dolgoznak itt napi 4-6 órában, a termékek eladásából származó bevételt visszaforgatják az őket támogató foglalkoztatási programba.

Készülnek a húsvétra a FÉHE Nonprofit Kft. kézműves kuckójában

Serény munka folyik a FÉHE Vörösmarty utcai kézműves műhelyében: húsvéti ajándék- és dísztárgyak készülnek.

Dekorfűrésszel nyuszi figurákat vágnak ki rétegelt falemezből, ennél az asztalnál pedig színes barkácsfilcből varrják a barkadíszeket. Andrea 8 hónapja dolgozik itt közfoglalkoztatottként. Munkája kézügyességet és türelmet igényel, de ez számára nem szokatlan.

Vajda Lajosné Andrea

"Három gyereket neveltem, őnekik kellett varrnom a ruháit kézzel, és tapasztalatom van."

Már hetek óta készülnek a húsvétra. Egyedi ajtó- és asztaldíszeket, kopogtatókat, tojásfa díszeket, hűtőmágneseket gyártanak kézzel, a másik telephelyen pedig lézergravírozó géppel készítik az ünnepi ajándéktárgyakat.

Dékánné Fiedler Katalin - foglalkoztatás-segítő, FÉHE

"Az egész éves termékpaletta mellett ilyenkor kiemelt hangsúlyt kapnak a húsvéti, tavaszi termékek. Készülünk a húsvéti vásárra, elérhetők a tavaszi és húsváti ajtótáblák, ajtó- és asztaldíszek, hűtőmágnesek, ilyenkor erre nagyobb figyelmet fordítunk."

Egy-egy munkadarab több dolgozó kezén is keresztülmegy: van, aki fest, mások kontúroznak, lakkoznak, csomagolnak. Egyidőben 8-an, 10-en dolgoznak itt 4-6 órában közfoglalkoztatottként vagy hajléktalanként a szociális foglalkoztatásban. Számukra ez a munka tartalmas időtöltést és rendszeres jövedelmet jelent. A termékek hátulján "segítő vásárlás" címke olvasható, a vevők az elköltött forintokkal a nehéz sorsú embereket támogatják.

Dékánné Fiedler Katalin - foglalkoztatás-segítő, FÉHE

"A nálunk vásárolt termékekkel a hajléktalanellátásban munkából élő emberek foglalkoztatását támogatják, a bevételt visszaforgatjuk, és a foglalkoztatást működtetjük belőle."

A FÉHE egyik fő célja az érzékenyítés. Szeretnék megmutatni, hogy a hajléktalan emberek is képesek értéket teremteni, minőségi, piacképes termékeket előállítani. 2017-ben saját boltot nyitottak, egy ideje már webshopjuk is működik. Március 22-től pedig egy pavilonnal ott lesznek a Fő téri húsvéti vásárban is, egészen március 28-ig.