MNB - 2
MNB

Hírek

Két év alatt közel 30 százalékkal nőttek az iparűzési adóbevételek Szombathelyen

2013. január 11., 16:18

A helyi adók közül ez teszi ki a legnagyobb tételt, az összes bevétel közel 70 százalékát. 2012-ben összesen csaknem 7,5 milliárd helyi adó érkezett a város kasszájába.

Két év alatt közel 30 százalékkal nőttek az iparűzési adóbevételek Szombathelyen

Két év alatt közel négymilliárd forint értékű beruházást valósít meg az LUK Savaria Kft. A kuplunggyárban új csarnok épül, és új technológiákat honosítanak meg. Tavaly 270 főt vettek fel, 2014 végéig pedig további 500 új munkahelyet teremtenek.

Michael Reining, ügyvezető igazgató LUK SAvaria Kft.
"Az egyik legnagyobb kihívás számunkra megtalálni a megfelelő képzettségű munkaerőt. Gépi forgácsolókat, szerszámkészítőket, lakatosokat keresünk, illetve gépészmérnökökre van szükség."

Az LUK a legnagyobb iparűzési adó befizető Szombathelyen. A cég mellett a Delphi, a BPW, az Epcos, a Jabil, a Paccor és Falco befizetése adja az összbevétel csaknem felét.

Molnár Miklós alpolgármester
"2010-ben a város iparűzési adóbevétele a 4,3 milliárdot alig haladta meg. 2011-ben valamivel meghaladta az 5,1 milliárdot, idén pedig több, mint 5,5 milliárd volt a város iparűzési adóbevétele. Ez azt jelenti, hogy mivel hozzáadott érték típusú adóról van szó, olyan, mintha a város gazdasága közel 30 százalékkal növekedett volna az elmúlt években."

A helyi adóbevétel 2012-ben megközelítőleg 7,5 milliárd forint volt Szombathelyen. Ez 800 millióval magasabb az előző évinél. A többletet hiteltörlesztésre fordította a város. A gépjárműadó és a személyi jövedelemadó azon része, ami korábban az önkormányzatnál maradt, ezentúl a központi költségvetésbe folyik be. Mivel az állam átvállalt a megyeszékhelytől oktatási és szociális feladatokat, az alpolgármester szerint a február végére elkészülő pénzügyi mérleg összességében kedvező lehet a városra nézve.