Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Két külföldi rendező kezdi meg a munkát áprilisban a Weöres Sándor Színházban

Adásban volt: 2019. március 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Kortárs drámákat állítanak színpadra, amelyek olyan fontos társadalmi problémákkal foglalkoznak mint a terrorizmus és a családon belüli erőszak. A szombathelyi teátrum az Európai Színházi Konvenció tagjaként fontosnak tartja a nemzetközi színházi kultúra megismertetését a közönséggel és a társulattal.

A Weöres Sándor Színház 2017-ben csatlakozott az Európai Színházi Konvencióhoz, amely lehetőséget ad a teátrumoknak, hogy együttműködjenek és kilépjenek a nemzetközi színtérre. Felhívást tettek közzé tavaly: külföldi rendezők jelentkezését várták, akik szívesen dolgoznának Szombathelyen.

Németh Károly - produkciós menedzser
"Nagyon fontos, hogy a színházi látókörünket egy kicsit tágítsuk. A nézők számára is megnyissunk új kapukat, megismerhessék ők is, hogyan dolgozik egy külföldi rendező, ilyen esztétikai formákat alkalmaz a színpadon, hogy találkozzanak ezzel a dologgal, illetve lehetőséget nyit arra is, hogy olyan drámákkal találkozzunk, amelyekhez nehezebben jutnánk el. Hiszen ahogy egy magyar kortárs dráma nehezen jut el Szlovéniába, úgy egy szlovén kortárs dráma is nehezen jut el a magyar közönség elé."

Hat jelentkező közül egy olasz és egy szlovén rendezőt választottak ki. Luca Cortina a Presnyakov-testvérek Terrorizmus című darabját viszi színre, Jasa Koceli pedig Simona Semenic Öt fiú című kortárs drámáját rendezi a Márkus Emília-teremben. A szlovén rendező szerdán ismertette terveit Jordán Tamás igazgató előtt, és bemutatta alkotógárdáját. A darab a sokszor bántalmazásig fajuló családon belüli konfliktusokkal foglalkozik. Érdekessége a szokatlan szereposztás.

Jasa Koceli - rendező, Szlovénia
"Az Öt fiú a legtöbbet játszott szlovén dráma a világon. Öt kisfiú életét meséli el úgy, hogy a karaktereket színésznők játsszák. A rendezők általában nagyon izgalmasnak találják, hogy azzel kísérletezzenek, hogyan tudják a felnőtt nők eljátszani a fiatal fiúkat."

A két külföldi rendezés nyitja majd a 2019/2020-as bérletsorozatot. A próbák áprilisban kezdődnek, angol nyelven. A konvenció révén a Weöres Sándor Színház egy csereprogramban is részt vesz: bemutatják Szlovéniában a Saalemi boszorkányokat, májusban pedig a Nova Gorica-i Nemzeti Színház társulata hoz egy előadást Szombathelyre.

2019. március 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében