Hírek

Két vasi díjazott a Vállalkozók Napján

2019. december 09., 15:01

Folytatni kell a kormány és a vállalkozások együttműködését, de a hatékonyság növelése érdekében további párbeszédre, adócsökkentésre és az adminisztrációs terhek mérséklésére van szükség – hangzott el pénteken a Vállalkozók Napján Budapesten. Az eseményen adták át többek között az Év Vállalkozója Díjat, amelyet idén Vas megyéből ketten vehették ezt a címet.

Két vasi díjazott a Vállalkozók Napján

Gazdasági rekordok jellemezték az évet, nőtt a fogyasztás és a megtakarítások mértéke, az állami garancia programok is segítik a vállalkozások fejlesztését. Évente 200-250 milliárd forintnyi forrás kerül a mikro-, kis és középvállalkozásokhoz a Széchenyi Kártya piaci alapú szolgáltatásának köszönhetően – erről is beszélt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke a Budapesten megrendezett Vállalkozók Napján.

Tolnay Tibor – elnök, VOSZ
„A nagy számú foglalkoztatottal dolgozó kisvállalkozások mindenképpen állami segítségre számítanak. Ezt részben meg is kapták, az adócsökkentést, a béreket terhelő járulékok csökkentése egyértelműen olyan irányba mutat, hogy egyre több lesz a tisztességesen dolgozó vállalkozó, és a szürkén-feketén foglalkoztató vállalkozások kikerülnek a körből.”

Az első háromnegyed évben 5 %-os volt a magyar gazdaság növekedése, de ezzel együtt javítani kell a versenyképességet további adócsökkentéssel és az adminisztrációs terhek mérséklésével. A világgazdasági folyamatok viszont lassulást jeleznek – mondta el az ünnepségen a pénzügyminiszter.

Varga Mihály - pénzügyminiszter
„Azon kell most dolgozni, a következő év legfontosabb feladata az lesz, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv újabb szakaszait indítsuk meg, amelyek ezt a lassulást fékezik, és lehetővé teszik azt, hogy a magyar munkahelyek megtartása, a bérek, a keresetek növekedése a következő évben is tartós legyen.”

A vállalkozások országszerte, de leginkább a nyugati határ mentén munkaerőproblémával küzdenek.

Szárnyas János – elnök, VOSZ Vas Megyei Szervezete
„Szerintem jelen pillanatban Vas megyében is a vállalkozóknak van munkájuk. Ha munkájuk van, akkor valószínűleg pénzük is. A kollégáikat meg tudják fizetni egyre inkább, de ami nagy hiány számunkra, az a munkavállaló. Sajnos Ausztriába mennek a munkavállalók jobb lehetőségekért.”

A rendezvényen elismerték a vállalkozói teljesítményeket, átadták a Magyar Gazdaságért Díjat, és többek között az Év Vállalkozója Díjat. Ezt két vasi vállalkozó, Sümeghy Mihály és Racker Balázs is átvehette. Az idei Vállalkozók Napján ünnepélyesen aláírták a hazai és a határon túli magyar vállalkozók együttműködési megállapodását is.