Hírek

Kétmillió forintos szén-dioxid-adagoló készüléket kapott a Markusovszky-kórház

2019. november 06., 14:26

Kétmillió forint értékű szén-dioxid-adagoló készüléket adományozott a Zsámbéky Pál Belgyógyászati Alapítvány a Markusovszky-kórház endoszkópos laborja számára. A készülék lehetővé teszi, hogy levegő helyett gázt alkalmazzanak a vizsgálatoknál, ami növeli a betegek biztonságát és kényelmét, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát.

Kétmillió forintos szén-dioxid-adagoló készüléket kapott a Markusovszky-kórház

"Ez az endoszkóp, amit a betegbe vezetünk be, ez a képfeldolgozó rendszer, és erről a kis készülékről van szó, ami szén-dioxidot adagol."

A tükrözéses vizsgálatoknál korábban sima légköri levegőt fújtak a vastagbélbe, hogy a redők kisimuljanak, és jól láthatóvá váljon az adott bélszakasz belső fala. Tanulmányok igazolták, hogy levegő helyett előnyösebb szén-dioxidot használni, mivel az a nyálkahártyán keresztül gyorsabban felszívódik, a beteg hasa kevésbé puffad, feszül.

Patai Árpád - osztályvezető főorvos, Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztály
"A második előnye, hogy csak ott tágul ki a bél, ahol a beavatkozásokat végezzük. Nem fordulhat elő, hogy adott helyen mondjuk egy polip eltávolítással eltöltött idő alatt a befújt levegő egy meggyengült bélfalon kiszökik a hasüregbe."

Az országban elsőként a szombathelyi endoszkópos laborban alakították ki a praktikus és biztonságos vezetékes szén-dioxid vételi lehetőséget, így nincs szükség palackra. Naponta nagyjából harminc, évente hétezer vizsgálatot végeznek itt. A gasztroenterológia a belgyógyászat eszközigényes szakterülete, egy endoszkópos torony értéke 50 és 100 millió forint között mozog. A kórház az elmúlt tíz évben 150 millió forintot költött a részleg fejlesztésére.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"A kórházban komoly onkológiai tevékenység folyik, ez diagnosztikai és terápiás tevékenységet jelent. A daganatok jelentős százaléka gasztroenterológiai eredetű. A betegek diagnózisában, kezelésében megpróbáljunk a legmagasabb színvonalat nyújtani."

A Zsámbéky Pál Belgyógyászati Alapítvány rendszeresen segíti az osztály működését, tavaly négymillió forint értékben adományoztak betegőrző monitorokat. Idén harminc éve, hogy elhunyt az alapítvány névadója, az osztály egykori főorvosa.