Hírek

Kéttagú lengyel delegáció érkezett Szombathelyre Poznan városából

2024. április 10., 10:18

Kéttagú lengyel delegáció érkezett Szombathelyre Poznan városából, hogy tapasztalatot cseréljenek a digitalizációval, az adatkezelés és feldolgozás kihívásaival, az okos szociális ellátás témakörével, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatban. A városházán ma délelőtt ismertették a küldöttséggel a Szombathely2030 hosszú távú gazdaság- és városfejlesztési programot.

Kéttagú lengyel delegáció érkezett Szombathelyre Poznan városából

Szombathely január elején felvételt nyert az európai városok City to City programjába, melyben tapasztalatot cserélhet a lengyelországi Poznannal, hogy a jövőben mindkét város élhetőbb és modernebb legyen. A lengyel delegáció április 8-11-ig tartózkodik Szombathelyen.

Michał Lakomski - a lengyel delegáció vezetője

“Azért vagyunk itt, hogy megosszuk egymással az elképzeléseinket arról, hogyan fejlődhet a városunk a gazdaság területén, beleértve az új technológiák alkalmazását. Most vagyok először Magyarországon, és úgy látom, hogy Szombathely egy gyönyörű és nagyon tiszta város, és nagyon érdekes történelme van.”

A szombathelyi delegáció februárban látogatott el Poznanba, ahol megfigyelték, hogyan működik az ún. városi digitális ikertestvér platform. A rendszer lehetővé teszi a városi objektumok háromdimenziós leképezését, amelyben modellezhetők a különféle közlekedési folyamatok, vagy a környezeti és gazdasági hatások.

Bokányi Adrienn - tanácsnok

“Ez azért fontos, mert ezzel mi is foglalkozni fogunk a jövőben, és ennek az alapjait már elkezdtük lerakni és megteremteni a Németh Ákos tanácsnok társam által kezelt Just Nature projekt keretein belül, tehát nagyon sok kapcsolódási pontot tudtunk találni Poznannal, vagy pl. hidrogén üzemű buszok is működnek a városban, és ugye jelenleg mi is egy zöld hidrogén ökoszisztéma komplex pályázatnak az előkészítésén dolgozunk”

Szombathely - többek között - az adatelemzési gyakorlatával tudja segíteni a poznaniakat. A sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtés is követendő példa lehet, amit hatékony szervezéssel sikerült megoldania a szombathelyi városvezetésnek.

Bokányi Adrienn - tanácsnok

“Mind a kettő város tanul egymástól kölcsönösen. Mi Poznan városával már kapcsolatba kerültünk néhány évvel ezelőtt, méghozzá az Intelligens városok kihívás - szintén az Európai Uniós programon belül - ott azóta is ott vagyunk mind a ketten a tag-városok és a mentorált városok körében. Ott ismerkedtünk meg, illetve a Budapesti Fenntartható Közösségek Központja cég volt az, aki aztán összehozott minket ennek az Európai Városi Kezdeményezések pályázatnak a keretein belül.

Bokányi Adrienn bemutatta a lengyel vendégeknek a Szombathely2030 programot, amelynek kulcsterületei az ipari digitalizáció, azon belül az autóipar átalakulásának támogatása, a helyi egészségipar létrejöttének ösztönzése, valamint nemzetközi szinten is egyedi fejlesztési és tesztkörnyezet megteremtése a komplex rehabilitáció területén.