Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Kettős ünnep a Kámoni Arborétumban

Adásban volt: 2013. szeptember 17.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Jubileumi rendezvénysorozattal emlékezik a Kámoni arborétum a gyűjteményes kert 120 évvel ezelőtti alapítására, és arra, hogy éppen 60 éve az Erdészeti Tudományos Intézet kezeli a létesítményt. Az évforduló alkalmából kiállítások nyílnak és egy reprezentatív könyv is megjelenik.

Az Arborétum Öreg-parkjában még több olyan fa magasodik, amelyeket a gyűjtemény alapítója ültetett. Ezek a mocsári ciprusok 120 éve zöldellnek itt, és ez a tulipánfát is négy nemzedékkel ezelőtt telepítette a neves dendrológus, Saághy István.

Borovics Attila főigazgató, Erdészeti Tudományos Intézet
1891-től datáljuk az arborétum létrejöttét, akkor voltak az első tudatos, gyűjteményes ültetvény-ültetések, és a 20-as, 30-as évekre jutott el oda, hogy az ország egyik leggazdagabb gyűjteményévé fejlesztette mind fenyőben, mind lombos fajokban az akkor kb. 7 hektáros arborétumot.

A ritkaságokat is tartalmazó gyűjtemény 120 éves múltját november végéig tartó rendezvénysorozattal idézi meg az arborétum. Szeptember 19-én Csonka Ernő festőművész tárlatával nyílik a jubileumi porgramsorozat, október 1-jén a felújított Saághy-szobrot avatják fel, 23-án pedig a gyűjteményt a háború után megmentő és 27 hektárossá fejlesztő Bánó Istvánra emlékeznek, aki a fenyőnemesítés központjává tette a kertet. A látogatóközpontban kiállítás nyílik.

Szendi Zsuzsa vezető, Ökoturisztikai és Látogatóközpont
Az arborétum 120 évét mindenféle relikviákon, tárgyakon, kísérleti eszközökön, képeken, verseken, képzőművészeti alkotásokon keresztül fogjuk bemutatni, illetve csakúgy, mint eddig, mindenféle interaktív játékos megoldást is rejtünk el a kiállításban.

A februárig nyitva tartó kiállításra várják a szombathelyiek régi fotóit és egyéb emlékeit. Az eddig összegyűjtött dokumentumok segítségével, sok fotóval illusztrált könyv is megjelenik az arborétum történetéről. Az ősszel is látványos kertet érdemes szeptemberben is felkeresni: 27-én rendezik a Kutatók éjszakáját, ahol a gyerekeknek, a laikusoknak és a szakembereknek is kínálnak programot. Egész nap nyitva lesz a híd a szomszédos csillagvizsgálóba: ott távcsöves bemutatóval, égitestekről szóló előadásokkal várják a látogatókat.

2013. szeptember 17.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében