MNB - 2
MNB

Hírek

Kevés a fiatal vállalkozó Magyarországon

2013. augusztus 29., 19:46

Nem a kreatív ötletek hiányoznak, az üzleti ismeretek hiánya, és a félelem is gátolja a kibontakozást - mondják a szakemberek. Az érintetteknek most egy új uniós pályázat nyújt lehetőséget álmaik megvalósításához.

Kevés a  fiatal vállalkozó Magyarországon

Magyarországon mintegy 2.3 millió fiatal él. A 15-34 év közötti korosztály körében kb. 26%-os a munkanélküliség. Kevesen is vágnak bele vállalkozás indításába: alig 87 ezer fiatal vállalkozó van ma hazánkban. Pedig ők lennének azok akik erősíthetik a hazai kis-és középvállalkozói szektort, amely meghatározó része a magyar gazdaságnak, hangzott el egy szombathelyi fórumon, amelyet  vállalkozás indítását, bővítését tervező fiataloknak tartottak. Pedig kreatív ötletekben nincs hiány.

"Egy olyan szűk körnek szeretnénk ajándéktárgyakat készíteni, amihez az anyagi támogatást várjuk."

A fórumon is elhangzott: az üzleti ismeretek vagy éppen a tőkehiány mellett a félelem is gátolja a fiatalokat. Nehézségből nincs hiány, ez a fiatalok tapasztalata is.

"Szerintem az első lépés, amikor eldönti, hogy igenis saját lábra állok, az a legnehezebb. Megtalálni azokat az embereket akik tudnak segíteni a vállalkozás elindításában. Az anyagi háttér és a munkatársak."

Nemrég jelent meg egy új pályázati felhívás, amely fiataloknak nyújt segítséget vállalkozásuk elindításához, bővítéséhez. Egyéni és társasvállalkozások pályázhatnak. 3 és 6 millió forint az elnyerhető, vissza nem térítendő összeg. 10%-os önrészt kell a fiataloknak előteremteni.

Gál Andrea, projektvezető - Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége
A régióban 430 főnek a képzésére nyílik lehetőség térítésmentesen. Akik a képzés végeztéve, az üzleti tervük elfogadását követően a B. komponensre az ESZA nonprofit kft.hez adhatják be a pályázatukat az említett támogatási arány kérésére.

A tervek szerint az első körön túljutó fiatalok képzésére ősszel kerül sor. A szombathelyi fórumon nemcsak a pályázat részleteit ismerhették meg a fiatalok, hanem áttekintették az egyes vállalkozói formákat, hiszen az sem mindegy, valaki egyéni vállalkozóként vagy éppen kft-ben, bt-ben működteti a vállalkozását.