Hírek

Szakemberhiány az építőiparban

2011. február 11., 15:23
Mélyépítő technikusra, tetőfedőre és bádogosra is szükség lenne a munkaerőpiacon, ám mégis alig jelentkeznek a diákok ezekre a szakmákra - erről panaszkodnak a képzőhelyek Szombathelyen. Az egész építőipar szakemberhiánnyal küzd, akik pedig kikerülnek a munka világába, nem teljesítenek a szakma elvárásai szerint. - Ezt már tapasztalt építőipari cégek vezetői állítják. 2011-ben drasztikusan növekvő szakemberhiánnyal számol a régió építőipara.
Szakemberhiány az építőiparban

Horváth István szakmája bádogos. Fiai is ezt a mesterséget tanulták ki. Ők voltak az utolsók, akik még itt a megyében végeztek és tették le a vizsgát. Ennek már 10 éve. A megyében képzett bádogosok többsége külföldön: Olaszországban, Németországban és Ausztriában dolgozik.

Horváth István ügyvezető igazgató, Bádogos Szaküzlet
"Kevés a szakember, azaz nincs is. Hosszú idő óta nincs képzés, munka viszont rengeteg jelentkezik."

A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola már évek óta a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően indítja képzéseit. Néhány szakmában azonban csak indítaná. Az igazgatónő szerint jelenleg az építőipar valamiért nem vonzó a fiatalok számára.

Forróné Czeglédi Judit igazgató, Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola
"Korábbi felmérésből az derült ki, hogy mélyépítő technikust 50 főt azonnal tudnának foglalkoztatni. Sajnos minden évben meghirdetjük, de nem jelentkeznek. Ugyanez a helyzet a bádogos képzéssel. Lehetne, de nincs rá igény."

A szakképzőkbe sok esetben azok jelentkeznek, akiket máshova nem vettek fel. Emiatt alig talál jól képzett fiatal szakembert Szárnyas János, az egyik építőipari cég vezetője. Azt mondja, a jelenlegi képzésből kikerülő fiatalok nem állják meg a helyüket, amikor teljesíteniük kell.

Szárnyas János ügyvezető, SZÁRNYAS Kft.
"Az iskolapadból kikerülők nem rendelkeznek megfelelő tudással, pedig jó szakemberre igény van, akár már most tudnék négyet ötöt azonnal alkalmazni

A jó szakembert Ausztriában is tárt karokkal várják. Itthon nagyjából 100 ezer forintot kereshet havonta egy kezdő építőipari szakmunkás -teszi hozzá a cégvezető. Egy osztrák munkahelyen nagyjából ennek három négyszeresét teheti zsebre az igényesen dolgozó burkoló, kőműves vagy bádogos.