MNB
MNB - 2

Hírek

Kevés a pollen Szombathely levegőjében

2012. július 10., 17:42

Ezekben a napokban a szélcsendnek köszönhetően elviselhetőbbek az allergiások tünetei. Ez a kellemes állapot két-három hét múlva várhatóan megszűnik, akkor kezdődik a parlagfű virágzása. Ez a legagresszívabb allergén növény, Magyarországon minden ötödik ember érzékeny a virágporára.

Kevés a pollen Szombathely levegőjében

A tisztiorvosi szolgálat épületének tetején áll ez a pollencsapda. Egy szalagra gyűjti össze a levegőben szálló virágport, amit hetente vizsgálnak. Eddig Budapesten értékelték ki az eredményeket, két hete azonban már itt Szombathelyen végzik a mikroszkópos elemzést.

"A múlt héthez képest kevesebb a pázsitfű, és a gomba is."

Az elmúlt napokban az ilyenkor megszokottnál kisebb a pollenterhelést mértek Szombathelyen. Most az úfifűfélék és a gombák szórják pollenjeiket, és még egy kevés hársfavirágpor is van a levegőben, de ezek kevésbé allergén növények.

Dr. Stánitz Éva - megyei tisztifőorvos
"A 26. hét elején a csapdánkban alig volt pollen, ami betudható a szélcsendes időnek is. Az eső pedig azt a keveset is kimossa, így lényegesen megkönnyebbülnek az allergiások."

A virágpor allergia jellemző tünete a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés. Súlyosabb esetben allergiás asztma is kialakulhat. A tüdőgondozóban szezonban 7-8 új beteg jelentkezik vizsgálatra naponta.

Dr. Cseke Zsuzsanna - vezető főorvos, tüdőgondozó
"Nem elég az allergia elleni tabletta, szemcseppet, orrcseppet is használni kell. Azok is ilyenkor jelentkeznek, akiknek a szénanátha mellett alsó légúti allergiás tünetek jelentkeznek, ebben az időszakban ezek a betegek fulladhatnak is."

A pollenek mellett a levegőt szennyező anyagok, például a szálló por is kellemetlenséget okozhat az arra érzékenyeknek. Szombathelyen nem mérik állandóan a levegő minőségét, csupán az év meghatározott időszakában vesznek mintát. A nitrogén-oxidok és a por is ritkán emelkedik határérték fölé.

"A téli időszakban vannak magasabb értékek, nyáron a nitrogén-oxid kibocsátás alacsony."

Kánikulában az erős napsugárzás hatására ózon keletkezik. Ennek a jelenlétét Szombathelyen nem figyelik, de több nagyvárosban is magas koncentrációt ért el az elmúlt héten.

Bencsics Attila - igazgató, környezetvédelmi felügyelőség
"Az ózonról elmondható, hogy a magas légkörben kívánatos dolog, talajközelben viszont nem, mert erős oxidálószer. A felső légutakra nézve kockáztatot jelent, a megbetegedések számát növelheti."

Két-három héten belül megkezdődik a parlagfű virágzása, erre érzékenyek legtöbben. Virágpora általában szeptember végéig jelen van a levegőben.