Hírek

Kevés és drága a gyümölcs

2010. június 14., 08:02
Idén az időjárás kedvezőtlenül hatott a gyümölcstermésre. Míg tavaly roskadoztak a cseresznye és meggyfák, addig most alig pár darab gyümölcs található az ágakon. A kevés termés a piaci árakat is befolyásolja. Ilyen drága még soha nem volt a cseresznye és a meggy.
Kevés és drága a gyümölcs


Rapali Márton időben permetezett, ám neki is megjelent a kártékony gombafaj a gyümölcsfáin. Mint mondja, az időjárás egyáltalán nem kedvezett idén sem a virágzó meggynek, sem a cseresznyének.

Rapali Márton 
"A tavaszi hideg megviselte a terméskötéseket, utána meg jött a vizes idő, ami miatt a monília megkapta a gyümölcsfák leveleit."

Ezen a cseresznyefán láthatóan alig van termés. És ez bizony elég gyakori látvány a gyümölcsösökben. Idén tehát kevés meggyet és cseresznyét szüretelhetünk. Pilák László eddig minden évben árult  a piacon szezongyümölcsöt, idén azonban nincs a kínálatban.

Pilák László
"Egyszerűen tönkrement az időjárás miatt a cseresznye sajnos, de a csonthéjasok zöme is így fog járni."

A piaci kofák és a vásárlók sem emlékeznek arra, hogy lett volna ilyen év. A cseresznye 1000, a meggy 600 forint körüli áron kapható.

Sipos Imréné
"Nem emlékszem rá, picit termett, majd abból falatozunk, de eltenni, befőzni nem tudok, mint korábban, más években."

Az időjárás tehát eddig nem fogadta kegyeibe a szezongyümölcsöket. A szakemberek most abban bíznak, hogy legalább az almatermés jobb lesz, mint tavaly volt.