MNB
MNB - 2

Hírek

Kevés termett idén, ezért drága gesztenye

2019. november 14., 14:52

Jóval kevesebb gesztenye termett idén a Kőszeg-hegyalján, így a boltokban akár több ezer forintot is elkérnek kilogrammjáért a közkedvelt csemegének. Sőt az érési szezon később kezdődött és előbb fejeződött be.

Kevés termett idén, ezért drága gesztenye

Sütötték a gesztenyét a lukácsházi pincés-kemencés napokon. Bár nem ez volt a program fő gasztronómiai csemegéje, gyorsan elfogyott a kosárból.

Gesztenyeszív, gesztenyetekercs, gesztenyepüré – igazi süteménykavalkád kínálta magát a kőszegi Orsolya napi vásáron. A környék jellegzetes termését szinte mindenki szereti, így minden őszi fesztiválon megtalálható. A Kőszeg-hegyalján egykor komoly megélhetési forrást biztosított az itt élőknek, ma is sokan foglalkoznak a feldolgozásával Velemben is.

„Ezt szoktuk megfőzni és ebből lehet gesztenyemasszát készíteni, vagy más módszerrel lehet gesztenyelisztet is készíteni belőle, mert valamikor a gesztenyelisztből kenyeret is sütöttek. Velemben nagyon kevés a szántóföld, mikor olyan időszak volt, hogy valami miatt kevés gabona termett, akkor a gesztenyéből akár kenyeret is lehetett sütni.”

A megye legnagyobb gesztenyeünnepét idén az önkormányzati választások miatt korábban tartották Velemben, alig érett még akkor a gesztenye. Így hiába volt rengeteg vendég a faluban, csak keveset tudtak nekik sütni, később meg a vásárlóból nem volt elég. Mégis gyorsan elfogyott az idei termés.

Kern Istvánék már csak néhány kiló gesztenyét tárolnak a kapuszínben. Egy hektáros gesztenyésükben már csak az üres gubók árulkodnak a szezonról. Amit nem szedtek össze időben, a vaddisznók azonnal felfalták.

Kern István
„Elég siralmas volt. Sokkal kevesebb gesztenye volt, mint a korábbi években, és ez a tendencia úgy látszik folytatódik, hogy évről-évre kevesebb a termés. Nyáron volt egy nagyon komoly jégeső, július végén. Úgy látszik, hogy a gesztenyének ez nagyon komolyan betett.”

Jégeső, szélvihar, majd az augusztusi forróság sem tett jót az idei termésnek. A gesztenye eltarthatósága is véges, ezért a velemiek – hogy később is tudjanak a hagyományos módon sütni vendégeiknek – lefagyasztják a gyümölcsöt héjastól, vagy feldolgozva, masszaként tartósítják.