MNB - 2
MNB

Hírek

Kevesebb pénzből muzsikálni

2011. március 18., 08:30
Már évek óta nincs pénz a hangszerek javítására a Savaria Szimfonikus Zenekarnál, idén mégis tovább csökkent a zenekar költségvetése is. Közel 5 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a szimfonikusok.
Kevesebb pénzből muzsikálni

Csak reménykednek, hogy többletbevételük az előző szezonhoz hasonló mértékű lesz,  és akkor túléli a zenekar az idei évet.

A Savaria Szimfonikus Zenekar megélhetési problémái 2008-ban kezdődtek, amikor a helyi fenntartói támogatás 25 százalékkal csökkent, majd az átalakuló művészeti törvény miatt további 40 millió forinttól esett el a zenekar. A 2011-es év is megvonással kezdődött. Az már biztos, hogy a Bartók Szeminárium idén kevesebb programmal érkezik a városba.

Mérei Tamás - igazgató,  Savaria Szimfonikus Zenekar
"Nem látjuk az év végét, hogy fogjuk tudni megélni, mindenesetre az bíztatásra ad okot, hogy 98 millió forint lett a saját bevételünk az előző év 52 millióhoz képest, ami teljesen egyedülálló eredmény az országban is."


A zenekarigazgató azt mondja, kiadásaikból már nem tudnak többet lefaragni. A zenészek régóta nem kapnak semmilyen bérkiegészítést, a fizetések is a közalkalmazotti bértábla alján vannak. Ráadásul míg a hangszerek javítására más zenekaroknál évente 20-40 millió forint közötti összeg áll rendelkezésre, itt erre sincs külön keret. Minden kiadást a plusz bevételekből kell finanszírozniuk. Hogy ezeket növeljék idén több mint 100 koncertet tervez a zenakar. A jövő héten egy megyei ifjúsági sorozatot indítanak a Kossuth díjas Medveczky Ádám vezényletével. A következő koncert április 1-jén lesz, akkor Mahler IV. szimfóniáját hallhatja majd a közönség.