Hírek

Kevesen vannak, ezért túlterheltek a házi gyermekorvosok

2019. december 06., 14:15

Hosszú távon az ellátás biztonságát is veszélyezteti, ha nem találnak megoldást a problémára. Szombathelyen egyelőre 3 gyerekorvos hiányzik a 16-ból, de újabb praxisok ürülhetnek meg, ha az idősebb szakemberek nyugdíjba mennek, és a helyükre nem jelentkeznek fiatalok. A gyerekorvosok és az önkormányzat között elkezdődtek az egyeztetések.

Kevesen vannak, ezért túlterheltek a házi gyermekorvosok

Státuszvizsgálatra hozta édesanyja a kis Almát a rendelőbe. A gyerekorvos a 2 hónapos baba általános fejlettségét vizsgálja: a testi fejlődése mellett a kutacsát, a figyelmét, mozgását, érzékszerveit ellenőrzi, kikérdezi az édesanyát, válaszol a kérdéseire és még 2 kötelező oltást is bead. Egy-egy ilyen vizsgálat 15-20 percet venne igénybe, de mostanában ritkán jut ennyi idő egy gyerekre.

Pölöskey Péter - gyermekorvos
Most már a legtöbbünk a hivatalos tanácsadási időbe nem fér bele. Egész egyszerűen annyi gyermek jut egy orvosra, hogy vagy külön tanácsadási időt vagy külön délutáni rendelést kell csinálni vagy nagyon le kell rövidíteni a gyerekekkel töltött időt, ami pedig minőségromláshoz vezet.

Az orvosok túlterheltségének oka az orvoshiány. Szombathelyen átlagosan 1000 gyerek jutna egy-egy körzetre. A 16 praxisból azonban 3 betöltetlen, így csak helyettesítésekkel tudják megoldani az ellátást. Emiatt előfordul, hogy egyetlen orvosnak akár 2000 gyerekről is gondoskodnia kell. Mindez nemcsak a tanácsadásokon, hanem a betegellátásban is érződik: egy helyettesítő orvosnak naponta 50-60 gyereket kell megvizsgálnia. Ráadásul a házi gyermekorvosok látják el az ügyeletet is, ahol szintén nagyobb a betegforgalom, hiszen akik napközben nem jutnak el a rendelésre, itt jelentkeznek. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az orvosok az ügyelet után járó pihenőidőt sem tudják kivenni, mert nincs aki helyettesítse őket - ilyenkor 2 nap alatt akár 28 órát is munkával töltenek. A helyzet várhatóan nem lesz jobb a közeljövőben sem: fiatal orvosok nem jelentkeztek, miközben a nyugdíjazások miatt hamarosan újabb 4 praxis ürülhet meg. A gyerekorvosok az önkormányzathoz  fordultak, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. Az első egyeztetés már megtörtént.    

László Győző - alpolgármester
Mindannyian látjuk, hogy sajnos országos problémáról van szó, ami az egész ágazatot érinti, ettől függetlenül az önkormányzat minden lehetséges segítséget meg kíván adni, hogy ezt a helyzetet enyhítse, illetve szeretnénk kidolgozni olyan megoldási javaslatokat, amik előreviszik ezt a helyzetet.

A gyerekorvosok azt javasolják, hogy hozzanak létre három alapellátó központot, ahol egy helyen, több körzetet látnának el, közösen alkalmazott díszpécserrel, védőnőkkel. Így könnyebb lenne a helyettesítés, biztonságosabb és modernebb az ellátás. Az orvosok az oktatási-nevelési intézményekkel való kapcsolattartásban is számítanak az önkormányzat közvetítésére - úgy látják ugyanis, hogy több idő jutna a betegekre, ha felülvizsgálnák az igazolások rendszerét, a szülőket pedig felkészítenék, hogy csak indokolt esetben forduljanak orvoshoz, enyhébb panaszok esetén maguk is képesek legyenek ellátni gyermeküket.