Hírek

Kiemelt adóhatósági akció

2017. október 06., 14:18

Elmulasztott nyugtaadás, be nem jelentett dolgozó, helytelen pénztárgéphasználat - ezek a leggyakoribb szabálytalanságok a piacozók körében. Az adóhatóság túlvan egy kiemelt kéthetes akción, amelynek során nemcsak bírságoltak, de volt áru, amit le is foglaltak.

Kiemelt adóhatósági akció

Piacokon és vásárokon tartott kiemelt ellenőrzést az adóhivatal szeptember második felében. Régi tapasztalat, hogy bár javul a morál, ebben a szektorban még mindig magasabb a szabálytalanságok aránya, ez igazolódott be most is. Amíg az összes vizsgálódás 17 százalékában tárnak fel hiányosságot, addig a piacozóknál ez az arány 30 százalék feletti.

Petkovics Anikó - sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
“Leggyakoribb hiba volt a nyugtaadás elmulasztása, ez sajnos többször ismétlődő volt jó néhány adózónál. Illetve be nem jelentett alkalmazottakra bukkantak szintén vállalkozóknál. Emellett előfordult még olyan, hogy az online pénztárgép használata nem volt megfelelő. Itt egészen más adatokat rögzített az online pénztárbép, mint valóságosan a kasszában talált összeg volt. Egy kirívó példa, hogy 15 ezer forintot rögzített az online pénztárgép, közben az ellenőrök a kasszában 200 ezer forint feletti készpénzt találtak.”

Az egyik akció során nagy mennyiségű, hamisnak tűnő márkajelzéssel ellátott ruhát is lefoglaltak az ellenőrök mintegy negyed millió forint értékben, amelyeknek eredetét nem tudta igazolni az árus. A szabálytalanságok magas aránya miatt a hatóságok a jövőben is kiemelten figyelik a piaci értékesítőket.