Hírek

Kilátástalan anyagi helyzetben a nevelőotthonok

2010. december 21., 17:22
Idei utolsó ülését a város és a megye egyeztető bizottsága. Döntöttek arról, hogy átgondolják a közös fenntartású intézmények körét, mivel a megállapodás aláírása óta több új intézmény jött létre. Tárgyaltak a gyermekvédelmi támogatások két éve húzódó kérdéséről is.
Kilátástalan anyagi helyzetben a nevelőotthonok

Határoztak arról is, hogy nem tartják fenn a jövőben a Vas Megyei Közoktatási Közalapítványt, illetve a megyegyűlés a következő ülésen napirendre tűzi a Markusovszky Kórház székhelyének visszahelyezését.

A karácsonyi vacsorára készülnek a gencsapáti gyermekotthon lakói. A sütemények már megsültek, most a hús van soron. A gyerekek a karácsonyi terítőket vasalják és már a szobában is rendet raktak. Este lesz a közös ünneplés, mert szentestére többen hazamennek. Az adományozóknak köszönhetően idén is sok ajándék lesz a fa alatt, az intézménynek saját erejéből nem telne ajándékra, anyagi helyzetük az igazgató szerint szinte kilátástalan. Az előzetes számítások alapján 20 millió forinttal kevesebb pénzből kellene gazdálkodniuk jövőre, ami Horváth Artúr szerint ellehetetlenítené a működést. A dologi kiadásokból már nem tudnak tovább faragni, a bérekből kellene spórolni, így elbocsátásokra kényszerülhetnek.

Horváth Artúr - intézményvezető, Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény, Gencsapáti
"Mi most egy olyan számot kaptunk, ami iránymutató, hogy a fenntartó ennyi spórolást róna ránk, de a költségvetési tárgyalásokon még egyeztetünk. Ha a fenntartó tartja magát ehhez a számhoz, az intézmény fenntartása nem lehetséges."


Hiányzik a rendszerből az a 232 millió forint, amivel a szombathelyi önkormányzat tartozik a gyermekotthonokat fenntartó megyének. Két éve született egy jogszabály, mely szerint a megyei jogú városoknak hozzá kell járulniuk a gyerekek ellátáshoz, de kifizetés mindeddig nem történt. Az egyeztető ülésen megállapodtak a felek,  hogy az ügyben folyó bírósági pert három hónapra felfüggesztik.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"A három hónap alatt meg kell állapodnunk, hogy az elmúlt két évet milyen ütemben fogja fizetni a város, és a következő évet, hiszen erre hosszútávú szerződés kötelezi őket."


A gencsapáti otthonban jelenleg 92 gyerek ellátásáról gondoskodnak, minden második közülük szombathelyi. Ha a város rendezi az adósságát, kevesebb lehet az elvonás, de továbbra is szigorú gazdálkodásra lesz szükség, hogy rendezni tudják a több milliós hátralékot.