Hírek

Kínai delegáció Szombathelyen

2019. június 27., 13:58

Héttagú delegáció érkezett a kínai Nanning-ból Szombathelyre. A küldöttség találkozott a Vas megyei közgyűlés alelnökével, a város polgármesterével és ellátogatott a médiaközpontba. Szeretnék tovább mélyíteni, és a helyi televíziókra is kiterjeszteni a nyolc éve fennálló együttműködést.

Kínai delegáció Szombathelyen

2011-ben kötött testvérmegállapodást egymással Vas megye és a kínai Guangxi tartomány, melynek fővárosából érkezett küldöttség csütörtökön Szombathelyre. A kínai vendégek ellátogattak a Szombathelyi Médiaközpontba, bejárták a szerkesztőséget és a stúdiót, ismerkedtek az itt folyó munkával. A delegáció tagjai között ott volt a Nanning-i alpolgármester, a külügyi iroda több munkatársa és az ottani médiaközpont vezetője is.

Cheng Hongshuai - igazgatóhelyettes, Nanning Rádió és Televízió
"A Nanning-i médiaközpont közvetlenül a városi kormányzat alá tartozik. 2500 munkatársunk van, 12 műholddal sugárzunk, négy rádió- és négy televíziós frekvenciával rendelkezünk. Együttműködési szándékkal jöttünk Szombathelyre."

Vas megye és Guangxi között eddig kulturális és turisztikai területen volt szorosabb kapcsolat, ezt bővítenék ki a médiaközpontok közötti együttműködéssel. Bár a léptékek messze nem azonosak, a Szombathelyi Médiaközpont nyitott a kapcsolatépítésre.

Halmágyi Miklós - ügyvezető, Szombathelyi Televízió
"Ha ez egy komoly megállapodás lesz, és a szándék megvan bennük, amennyiben a szombathelyi önkormányzat mint a médiaközpont tulajdonosa erre felhatalmazást ad, akkor természetesen alá fogjuk írni ezt a megállapodást. Kíváncsi vagyok én magam is, hogy mit tudunk belőle profitálni."

A nyolcmilliós Nanning rendkívül fejlett gazdasággal, kulturális-, közösségi- és sportélettel rendelkező modern metropolisz. A küldöttség tagjai bemutatták a városukról készült imázsfilmet és ajándékkal kedveskedtek vendéglátóiknak.

Huang Haiyan - igazgatóhelyettes, Külügyi Hivatal, Nanning
"Magarország és Kína kapcsolata nagy múltra tekint vissza, a két ország mindig jó viszont ápolt egymással. Szeretnénk továbbfejleszteni a városaink és megyéink közötti együttműködést, és a helyi televíziók között is partneri viszonyt szándékozunk kialakítani."

A delegáció tagjai meghívták a médiaközpont vezetőit a kínai újév alkalmából rendezett ünnepségre, és elmondták, hogy szívesen látnának műsoraikban Vas megyei művészeti csoportokat.