Hírek

Kincsőrző Művészeti Fesztivál

2019. március 25., 15:15

A szép magyar beszéd, a tiszta éneklés, a magyar népi mese- és dalkincs ápolása a célja a Kincsőrző Művészeti Fesztiválnak, amelyet immár nyolcadik alkalommal szerveztek meg a Váci Mihály Általános Iskolában. A zsűri 29 produkciót láthatott, a szombathelyi óvodások és kis iskolások mellett határon túlról is érkeztek diákok.

Kincsőrző Művészeti Fesztivál

"Hol volt, hol nem volt, élt a faluban egy favágó. Úgy hívták, hogy Jankó."

Zsófi Felvidékről ézkezett édesanyjával. Több éve visszajáró fellépője a Kincsőrző Fesztiválnak, ezúttal egy palóc népmesét hozott.

Hugyecz Anna
"Szerintem ápolni kell a magyar anyanyelvünket, mert amit nem ápolunk, az idővel kihal, meghal, és szeretjük a népdalokat, népmeséket, nekünk ez a kincsünk."

"A húsát föltették a füstre, a gömböcöt pedig felkötötték a padlásra a legfelső gerendára, a szelemenre."

A szombathelyi óvodákból és iskolákból, valamint Őrvidékről és Székelyföldről is jöttek gyerekek. Mindannyian lelkiismeretesen készülnek szülői vagy tanári segítséggel, több hétbe is beletelhet, míg megtanulják a szöveget.

Hajba Máté
"És milyen verset fogsz előadni? Gazdag Erzsi A csavargó füstgyerek. Gyorsan megtanultad ezt a verset? Igen."

Bujtor Máté
"Milyen mesét fogsz elmondani? A kismalac és a farkasok?"

"Úri bunda, kopasz egér, ugorjon a nyakadba."

27 egyéni és két csoportos produkció hangzott el. A fesztivál lehetőséget ad a szép magyar beszéd és a tiszta éneklés kincsét őrző gyerekeknek a bemutatkozásra.

Nagy Júlia - szervező
"Az óvodások, kisiskolások megismerhessék szép magyar anyanyelvünket, a magyar beszédet, a népmeséket, népdalokat és minden olyan dolgot, ami a mi hagyományainkat őrzi, és ami nagyon fontos számunkra, és szeretnénk, ha ők is őriznék ezeket a dolgokat."

"Csitt-csatt, csapodár, kanárimadár."

Népmese, vers és népdal kategóriákban osztottak bronz-, ezüst- és aranyminősítést. A fesztivál fináléjában minden kisgyermeket kincsőrzővé avattak és megjutalmaztak.