Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Kísértetek a színházban

Adásban volt: 2016. szeptember 29.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Első idei bemutatójára készül a Weöres Sándor Színház. Ibsen Kísértetek című családi drámája már a maga korában sem maradt visszhang nélkül, de a műben boncolgatott témák ma is éppúgy felkavaróak. Zsótér Sándor rendezésében többek között Kiss Marit, Trokán Pétert, Bajomi Nagy Györgyöt láthatja a közönség; bemutató pénteken.

“Mi az, amit akarsz? Maradj ott, ahol állsz. Te! Az Úristen esője ez?”

Így fogadja Trokán Péter által megformált édesapját a kamarás özvegyénél szolgáló lány, vagyis Fekete Linda Henrik Ibsen drámájában, a Kísértetek-ben. A Weöres Sándor Színház társulata a nemrég ismét színikritikusi díjjal elismert Zsótér Sándor rendezésében viszi színre a saját korában is nagy vihart kavart színművet. Az alaphelyzet ma sem kevésbé felzaklató: egy határozott nő - akit Kiss Mari alakít - bátran bevallja, hogy végighazudta az életét. A kamarás halálának tizedik évfordulójára készül mindenki, miközben olyan tabuk kerülnek felszínre, amelyeket ritkán hoz szóba az ember.

“Egyébként semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy ön szeretné megismerni azokat a szellemi áramlatokat, amik felütik a fejüket kint a nagy világban, ahol engedte a fiát utazgatni olyan sokáig. De…. De? Az ember nem beszél erről, asszonyom!”

Ezt a Szerémi Zoltán által játszott Pásztor Manders mondja, akinek szerepe a család életében többes és kétes. A külföldön nevelkedett, festővé vált gyermek közben felnőttfejjel hazatér az édesanyjához, nem véletlenül. Osvald halálos beteg, és ez a tény ismét egy sokakat foglalkoztató, de leginkább elhallgatott kérdés, az eutanázia dilemmájához vezet.

Bajomi Nagy György - Osvald, Alving kamarás fia
“Talán darab először szólt erről a problémáról. Tehát ez abban az időben egy rettenetes ütős téma volt, de nézzünk körül a világban, ez ma is egy rettenetesen ütős téma. Tehát ez egy nagyon fontos dolog. És hát az emberi árulások, azok meg szerintem egy örök dolog. Az ember szerintem nem változik semmit sem.”

A díszlet lényegében néhány jól megválasztott képzőművészeti alkotás, amelyek - lévén, hogy kapcsolódnak a megjelenített élethelyzetekhez - a színészeket is inspirálják, ráadásul a képeket ők maguk mozgatják a folyamatosan változó térben. Mindehhez néhol intenzív fényjáték társul.

A nyugtalanító kérdéseket feszegető, két felvonásos családi drámát péntektől játsszák a színház Márkus Emília-termében.

2016. szeptember 29.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében