MNB - 2
MNB

Hírek

Kiss János altábornagyra emlékeztek Kőszegen halálának 73. évfordulóján

2017. december 12., 17:10

A magas rangú katona a magyar nemzeti ellenállási mozgalom vezérkari főnökeként azon dolgozott, hogy Magyarország ne váljon hadszíntérré, és ne essen egyik diktatúra karmaiba sem. A nyilasok 1944. december 8-án végezték ki.

Kiss János altábornagyra emlékeztek Kőszegen halálának 73. évfordulóján

Az ősi székely katonacsaládból származó Kiss Jánost életének minden főbb mozzanata Kőszeghez kötötte. 1902-ben itt kezdte katonai pályafutását, ide nősült, majd súlyos isonzói sebesülése után a híres Zögereiben, az Ottlik regényből is ismert katonai alreálban tanított. Az egykor baloldaliként beállított Kiss János munkásságát az Országgyűlés alelnöke méltatta. Hende Csaba elmondta, a szélsőjobboldali Bajcsy-Zsilinszky Endrét az altábornagy mentette meg a megtorlástól.

Hende Csaba – alelnök, Országgyűlés
„Átsegítette őt az akkori országhatáron, és hozzájárult ahhoz, hogy életben maradjon a vörös terror idején.”

Az 1944-es német megszállás idején Bajcsy-Zsilinszky Endre felkérésére vezette a magyar nemzeti ellenállási mozgalom vezérkarát, amiért aztán a nyilasok kivégezték. Vértanú halálára leszármazottainak jelenlétében emlékezett Kőszeg. Az Arrabona Légvédelmi ezred díszőrségének kíséretében helyezték el az altábornagy sírboltjában a kegyelet virágait. Ezután az Országgyűlés alelnöke megtekintette a felújított I. világháborús sírokat is. A közelgő centenárium alkalmából a Honvédelmi Minisztérium pályázatot írt ki az emlékhelyek felújítására.

Huber László – polgármester, Kőszeg
Mi éltünk ezzel a lehetőséggel, 12 millió forintot nyertünk ezen a pályázaton. Ebből a fejfák teljes megújítása történt meg úgy, hogy a helyszínről el kellett szállítani, a területnek a teljes átalakítása történt meg, így több fenyőfa került kivágásra, amelyek nagyon elzárták, besötétítették ezt a helyet.

A köveket megtisztították, új névtábla került rájuk. A fejfákat pedig kavicsos sétány övezi. Több mint kétszáz, első világháborús hősi halott nyugszik a kőszegi temetőben. A városban működött ugyanis a térség egyetlen hadi kórháza.