Hírek

Kistérségi, falugondnoki intézkedések

2020. március 25., 17:20

Vépen a gondozási központ dolgozói viszik házhoz az ebédet a falubusszal kilencven idős lakoshoz és azokhoz a gyermekekhez, akik szociálisan erre jogosultak. A Vas megyei  településeken is megszervezték a rászorulók ellátását.

Fehér Ferenc – polgármester, Ikervár
„ Mi is felkínáltuk, főként az időseknek, de természetesen másnak is a segítségünket, ami bármiféle lehet azoknál, hogy gyógyszertár, bevásárlás, egyebek. Úgyhogy, hát szóval én most 2 esetről tudok, akiknek bevásárlást illetve gyógyszertári problémát kellett megoldani időseknek. „  

Kenéz mindössze 270 fős település, sok idős ember él itt, így az eddig is jól működő rendszer alig változott. A faluban maszkot kap minden háztartás - két darabot.

Horváth Lászlóné – polgármester, Kenéz
„ A vendéglátó egységünk, már régebben bezárt, de hát az egyértelmű. Az élelmiszerüzlet az nyitva van, a szokásos nyitva tartással van még most is nyitva, a könyvtárat azt bezártuk, az emberek itt úgy gondolom, hogy ebben a kicsi faluban a kérést, hogy ne nagyon tömörüljünk, tehát igaziból mondhatom azt, hogy nem is látni embereket a faluban, a buszok mennek, meg nem állnak, tehát 1-2 ember van, aki jár még dolgozni.”

Pecölben nyolcszázan élnek, összetartóan, fegyelmezetten élik meg a változásokat. Az ebédkihordásban, a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában az önkormányzat dolgozója és a most az iskola konyhása is segít az időseknek.

Mándli János – polgármester , Pecöl
“Eddig is volt néhány ember, rászorult időskorú, ahol végeztünk rendszeresen végzünk bevásárlást, gyógyszerkiváltást, hazavitelt. Most ez néhány emberrel egészült még ki, hát még azt mondhatnám, hogy nem igazából nagy számban éltek ezzel a lehetőségge ”

A kistelepülések problémája, hogy az ott praktizáló orvosok nagyobb része 65 év feletti, így ők csak telefonos megkeresés útján rendelnek, és látják el a térségekben a feladatkört.