Hírek

Kitagoló házak

2019. február 04., 16:07

Közel 830 millió forint pályázati támogatásból új házak épülnek látás- és mozgássérültek részére Szombathelyen és Táplánszentkereszten. Az ellátottak így - kikerülve az intézményi keretek közül - nagyobb önállóságot kapnak. Az épületek várhatóan ez év végére készülnek el.

Kitagoló házak

"Az intézetből kimenni egy kisebb intézetbe, kisebb épületbe sokkal jobb lesz."

Gábor születése óta súlyosan rövidlátó, 42 éve él a Szakosított Szociális Intézményben. Önállóan ellátja magát, takarít és szeretett virágait gondozza. Szívesen segíti lakótársait, aktív közösségszervező. Pici, egyágyas szobája van - nagyon várja már, hogy az új házba költözhessen.

Micsonai Gábor
"Annyiban fog változást jelenteni, hogy kisebb épület lesz, otthoniasabb lesz az egész épület, és szebb lesz, mint most."

"Egy-egy kétágyas szobához egy-egy zuhanyzó lesz, kamra, háztartási helyiség, középen lakótér és étkező, amerikai konyhás stílusban."

Összesen hat sátortetős, teraszos családi ház épül a Nyitott világ kapujában című pályázat keretében. Az egyik a Gagarin utcai intézmény udvarán létesül, itt már elkezdték az alapozási és betonozási munkákat. A 250 m2 alapterületű egyszintes, teljesen akadálymentes házban kényelmesebben elférnek majd az ellátottak, akik eddig jellemzően 5-6 ágyas szobákban laktak.

Huszár Lilla - igazgató, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége
"A projekt célja az, hogy a látássérült és mozgássérült emberek ne intézményi keretek között kapjanak ellátást, hanem nagyobb önállóságot kapjanak, családi házas környezetben tudjanak élni, és mindenki azt az ellátási szintet kapja meg, amire szüksége van. Táplánszentkereszten négy házat építünk fel, Szombathelyen pedig kettőt."

Házanként 12 férőhelyet alakítanak ki, így az intézményben gyakorlatilag csak idősellátás marad. A beruházás munkahelyeket is teremt, hiszen új gondozókat vesznek fel, akik a családi házakban élőket segítik a mindennapokban. Továbbá létrejön két szolgáltatóház, ahol pszichiátriai nappali ellátás és szociális étkeztetés folyik majd, de a lakosság számára is nyitottak lesznek, és közösségi programoknak is helyet adnak. A házak várhatóan december 31-ig elkészülnek.