Hírek

Kiváló minőségű búzát arattak

2010. július 13., 09:57
"Nem csak jó mezőgazdasági szakembernek kell lennie manapság annak, aki sikeresen akarja vezetni vállalkozását, hanem jó kereskedőnek is, ezt viszont nem tanítják" - ez a tapasztalata Schmalzer Antalnak, a SAVARIA Agrár Kft. ügyvezető igazgatójának. A napokban fejezték be ugyanis a repce betakarítását és most a korábban leszerződöttnél sokkal kedvezőbb áron adhatnák el a termést. Hasonló a helyzet a búzával is, ennek aratása azonban még javában tart.
Kiváló minőségű búzát arattak

A most learatott búza kiváló minősítést kapott, amely azt jelenti, hogy kenyérgabonának alkalmas. A gazdák azonban már az év elején szerződést  kötöttek a felvásárlókkal, akkor egy kedvezőnek tűnő áron, amelyért most már csak takarmány búzát lehetne venni. Így várhatóan az 5-5,5 tonnás hektáronkénti termásátlag ellenére sem lesznek teljesen elégedettek a gazdák. Az elmúlt napok hősége sokat javított a gabona minőségén, a szemek nedvességtartalma kedvező szintre, 16%-ról 12%-ra csökkent.

Az aratóknak kedvez a mostani száraz és meleg időjárás, a kukoricának azonban kellene néhány milliméter eső. Egyelőre még jól tűrik a növények a szárazságot, a nedvességvesztés ellen úgy védekeznek, hogy összepödörítik a leveleiket.