Hírek

Kiváló minősítés a megyei önkormányzatnak

2010. december 10., 17:35
Több pontban is, például a belső ellenőrzési és kontrollrendszer működéséért kiváló minősítést kapott a Vas megyei önkormányzat, a gazdálkodását vizsgáló Állami Számvevőszéktől.
Kiváló minősítés a megyei önkormányzatnak

Az ÁSZ az ország minden megyéjét ellenőrizte. Pécsen például a jegyző felelősségrevonását javasolták, mert olyan mértékben hiányos volt a kontrollrendszer. Jelenleg a törvény nem ad arra lehetőséget, hogy az önkormányzatok gazdasági társaságait is vizsgálja a számvevőszék, de várhatóan februárban változik a jogszabály. Az ellenőrzés jegyzőkönyvét pénteken adták át ünnepélyesen a megyei önkormányzat elnökének, és a részletekről is beszámoltak.

A vasi önkormányzat 31 intézményével és 3 gazdasági társaságával látja el a megye lakosságát. A feladatok elvégzéséhez csak folyószámlahitelt vett fel, 2007-ben pedig 20 éves időtartamra 5 milliárd forint értékben kötvényt bocsátott ki.


Kovács Ferenc elnök, Vas Megyei Önkormányzat
"Az illetékbevételünk 2 év alatt 1 milliárd forinttal csökkent, 4 év alatt pedig a csökkentett állami normatív támogatás 1 évnyi költségvetési kiesést jelentett nekünk. Most eljutottunk oda, ahonnan nincsen tovább."

Az elnök szerint nem tudnak már hol spórolni, hiszen ha csökkentenék a létszámot, veszélybe kerülne az intézményeik működése. A nehézségek ellenére a megye gazdasági helyzete - ahogy az ÁSZ-jelentés fogalmaz - csak mérsékelten romlott, a pénzügyi egyensúly biztosított volt. "Nekünk nagyon fontos az, hogy a közpénz felhasználása átlátható legyen." Többek között ezt is vizsgálta a számvevőszék, és azt, hogy a megye 2008-tól teljes mértékben felkészült az uniós források fogadására.


Warvasovszky Tihamér alelnök, Állami Számvevőszék
"Amiben a megye kiváló minősítést kapott, a belső kontrollok működtetése, és a belső ellenőrzések működtetése, ami nagyon fontos egy hivatalban, egy megyei önkormányzatnál."

 

Dr. Kun László - címzetes megyei főjegyző
"Éreztük végig a filozófiaváltást az ÁSZ munkájában, hogy segíteni akarnak."


2005-ben is vizsgálták a megyei önkormányzat gazdálkodását. Most azt is nézték, teljesítette-e a megye az akkor megszabott feladatokat. Eddig ciklusonként ellenőrizték az önkormányzatok gazdálkodási rendszerét, a jövőben kockázatelemzéssel választják ki a vizsgálandó hivatalt.