MNB
MNB - 2

Hírek

Kivirultak hétvégén a herényi utcák és terek

2019. április 29., 14:11

17. alkalommal rendezték meg a virágutat. 35 helyi kertészet mutatta be kínálatát - szezonális növényekkel, különlegességekkel lehetett találkozni a standokon. Emellett kirakodóvásár, vurstli és számos kulturális program várta a látogatókat.

Kivirultak hétvégén a herényi utcák és terek

"Érdekes a virágzata, illata kevésbé olyan erős, mint a hagyományos levendulának, de virágzatban meg sokkal hálásabb, ha folyamatosan szedik, oldalhajtásokban mindig jön a következő."

Füzéres virágú spanyol levendula, mini olajfák, bonsaiok, viaszvirág, (1:06) rododendronok - számos növénykülönlegesség is megjelent a helyi kertészetek kínálatában az idei herényi virágúton. Sokan válogattak a színpompás standokon.

Szabó Terézia
"Citromfát nézünk, azt szeretnénk egyet, meg muskátlit, mert az az igazi az erkélyre, mivel hogy nem cslaádi házban lakunk, és az egy tartós virág. meg hát maga a program, a nyüzsgés."

A Herényi Virágút Szombathely második legnagyobb rendezvénye a Savaria Történelmi Karnevál után, ami a városrész búcsúja is egyben, és a Szent György-napjához legközelebb eső hétvégén tartják. (1:52) Székely János megyéspüspök celebrált misét, majd hivatalosan is megnyitották a rendezvényt.

Minden évben 15-20 ezren sétálnak végig a virágos herényi utcákon.

Szekér Tamás - elnök, Herényi Kulturális Sport Egyesület
"Minden várakozást felülmúlt, csöpögős esőben kezdtünk, szerintem rekordot döntöttünk, ilyen embertömeg még mostanában nem volt. Az elmúlt 16 rendezvénynek a csúcspontja most ez a tizenhetedik."

Egy- és kétnyári virágok, sziklakerti növények, díszfák és -cserjék sorakoztak az árusítóhelyeken.

Kenikker Beáta - kertész, Parti Kertészet
"Most a szezonja a kerti növényeknél a sziklakerti növényeknek van, illetve az egynyáriak, a balkonnövények jönnek most be, mindenki a teraszát, balkonját szeretné díszíteni, ehhez keresnek növényeket."

A szombathelyi óvodák mini épített kertjeikkel mutatkoztak be, (10:25) kisvonattal lehetett végigjárni az egyes helyszíneket, és számos szórakoztató program közül lehetett választani az idei virágúton is.