Hírek

Klasszikus Shakespeare-komédiát rendez Szombathelyen Alföldi Róbert

2015. május 13., 17:38

A Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című darab egy szabadszellemű hölgy és egy öntudatos ifjú szerelmi cívódásáról szól, miközben fontos kérdéseket feszeget.

Klasszikus Shakespeare-komédiát rendez Szombathelyen Alföldi Róbert

„Szilárdan eltökéltem, hogy nem adom kisebbik lányomat, amíg az idősebbnek párja nincs! FÚÚÚJ!!”

William Shakespeare nagy sikerű vígjátékában a zabolátlan Kata csodaszép külseje mögött egy kibírhatatlan belső rejlik, ez pedig távol tartja az udvarlókat. Az ugyancsak szemrevaló húgáért, Biancáért azonban sorbanállnak a kérők. Signor Baptista kisebbik lányának keze csak úgy nyerhető el, ha előbb feleségül veszi valaki Makrancos Katát.

Bánfalvi Eszter – színész, “Makrancos Kata”
„Én nagyon megszerettem a Katát vagy nagyon tudok vele menni, mert ő egy nagyon sztereotíp dolog ellen lázad, de ugyanolyan ember vagy ugyanolyan nő, mint bármelyikünk.”

Petruchio és Kata találkozása szerelem első látásra. A fiatalember célja, hogy folyamatos próbatételeivel betörje, és engedelmes hitvesévé változtassa a szilaj hölgyet.

Bányai Kelemen Barna – színész, “Petruchio”
„Picit távol áll tőlem ilyen szempontból, emberként soha nem jutott eszembe, hogy ennyire erősen valakinek a személyiségét megváltoztatni. Persze azt tudom, hogy ez csírájában ez bennem is bennem van, mint ahogy minden emberben.”

A darabot a kortárs magyar színház egyik legjelentősebb alkotója, Alföldi Róbert rendezi. Olyan kérdéseket feszeget, minthogy mitől lesz hárpia egy okos, csinos, vonzó nő, vagy hogy mit kell kibírnia egy szerelemnek?

Alföldi Róbert - rendező
„Szerintem bizonyos embereknek lehet, hogy meglepő lesz az előadás, merthogy nem azt a helyes makrancosságot szeretném én az előadásban vizsgálni, hanem mi történik akkor, amikor valaki egy kicsit máshogy működik, mint a többség, attól azt várják el, hogy megváltozzon és megváltoztassa a gondolatait, személyiségét, mert hogy ez a kifizetődő.”

A kétfelvonásos darab premierje pénteken 19:00 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.