Hírek

Klíma múzeum

2024. január 15., 19:49

Interaktív előadással egybekötött tárlatvezetésre várták vasárnap a Savaria Múzeumba mindazokat, akik a klímaváltozás hatásairól szerettek volna többet megtudni. Az érdeklődők meglepődve hallgatták, hogy az egyre emelkedő átlaghőmérséklet ellenére enyhe jégkorszak áll mögöttünk.

Klíma múzeum

Rendhagyó előadásra és tárlatvezetésre várta az érdeklődőket a Savaria Múzeum. A "Klíma, változása, egyebek - nyertesek és vesztesek" című rendezvény a Föld éghajlati, hőmérsékleti változóját valamint ennek hatásait vizsgálta.

Dankovics Róbert - muzeológus, Savaria Múzeum

Nagyon aktuális a téma és a médiában is lépten-nyomon találkozhatunk mindenféle, ezzel kapcsolatos hírekkel, híresztelésekkel. Valódi, tudományosan megalapozott hírekkel és tévhitekkel, ötletelésekkel, s ennek kapcsán gondoltam, hogy a múzeumunkban lévő műtárgyak illetve kiállítás segítségével adunk, adok egy kis betekintést a klímaváltozásának történetébe és ezzel talán kicsit segítve azt is, hogy a napjainkban zajló folyamatokat jobban megérthessük.

A kiállítások és műtárgyak mellett diagramok valamint tudományos írások illusztrálták a témát. A bolygó története során megannyi állat- és növényfaj pusztult ki, ugyanakkor számtalan új is megjelent. Épp ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, ki az igazi nyertes vagy vesztes.

Dankovics Róbert - muzeológus, Savaria Múzeum

Ez egy viszonylag rossz megfogalmazás különben, hogy nyertesek és vesztesek. A Földön az élővilág az mindig az adott környezetnek megfelelően változott és itt a változáson van a hangsúly. Bizonyos fajok a klíma a Föld szerkezetének változásával előnybe kerültek, mások hátrányba kerültek, ezért egyesek jobban el tudtak terjedni, mások pedig visszaszorultak vagy akár ki is pusztultak. Most is ez zajlik, van egy űberfaj - az ember - aki a nyolcmilliárdos létszámával elég jól rányomja a bélyegét erre a bolygóra.

Az előadáson elhangzott, hogy jelenleg enyhe jégkorszakból lábal ki a Föld. A folyamatosan változó éghajlat miatt olyan fajok jelentek meg hazánkban az elmúlt években, mint a pintyfélék családjába tartozó csicsörke vagy a balkáni galamb. Az aranymálinkó, azaz a sárgarigó is a melegedő klíma miatt tölti a nyarat májustól augusztus végéig Közép-Európa szívében. A nyertesek közé sorolható a 2022-es év rovara, az énekeskabóca is, amely a hőmérséklet-emelkedés miatt az öreg kontinens déli vidékén volt őshonos, ma viszont már Németországtól Iránig jelen van.