MNB - 2
MNB

Hírek

Klubdélután a vakok és gyengénlátók közösségében

2020. július 27., 14:20

Közös főzés, ebéd és beszélgetés - minden hónap utolsó péntekén klubdélutánt szervez a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete. (07:21)Ezúttal egy új tag csatlakozott a szervezethez.

Klubdélután a vakok és gyengénlátók közösségében

Szuhogyi Tünde - egyesületi tag
“Egy hónapja költöztem Szombathelyre, és most lettem tag, tehát már most részt veszek ezen, nagyon élvezem, nagyon kedvesek az emberek, most kezdek beilleszkedni, és szeretnék majd részt venni az egyesületnek a dolgaiban is, tehát amiben tudunk, segítek, van két lánykám, őket is hoztam tehát segíteni is tudnak a látássérülteknek.”

A vakok és gyengénlátók közül sokan élnek beszűkült élettérben: állapotuk miatt inkább ki se mozdulnak az otthonukból - a civil szervezet őket is szeretné visszavezetni a közösségbe a különböző programokkal.

Nagy Lászlóné - alelnök - Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
“Ezeknek az a célja, hogy kimozdítsuk az embereket az otthon maradásból, akik ki tudnak jönni, és akkor itt közösen elbeszélgetünk, és az emberek kimozdulnak, nem otthon, ülnek és unatkoznak, tehát ilyen társasági összejövetlenek szántuk ezt a klubdélutánt.

Most pásztorharhonyát készítettek, ez volt a csapat kérése a pénteki ebéddel kapcsolatban. A vásárlást és a főzést látók és nem látók közösen végzik.

Kiss Ferencné - egyesületi munkatárs - Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
“Reggel 9-kor indultunk, megcsináltuk, felvágtuk a kolbászt, tarhonyát felraktuk, hagymát, előkészítettük az ebédhez valót, és akkor elekezdtünk főzni, úgy volt, hogy egy órára, kettőre kell az ebédnek elkészülni, és körülbelük egy órára, fél kettőre el is készültünk!”

Talabér Lászlóné - látó segítő - Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
“Tarhonyát pirítottam, kávét lefőztem ugye a vendégeknek, aztán ahogyan jönnek sorban, úgy tálalunk, szedjük az ételt, és úgy rakjuk elébe a nem látóknak, meg hát a kísérőknek is, aztán ha végeztek elvesszük, kávét öntünk nekik, meg ha van, süteményt teszünk ki.”

A klubdélutánon bemutatkozott a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. új Vas megyei tanácsadója - a szakember arról adott tájékoztatást, hogyan és milyen ügyekben fordulhatnak hozzá segítségért a klub tagjai.