Hírek

Kollégium, vagy albérlet?

2020. július 29., 20:42
Kollégium, vagy albérlet?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után azonnal elkezdődtek a kollégiumi jelentkezések. Az egyházi fenntartású II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban apartmanokban helyezik el a diákokat. Ez egy közepes nagyságú lakás a földszinten.

“Van a lakások között egy akadálymentesített lakásunk is itt a földszinten, minden lakáshoz tartozik konyha, szoba, kicsi közlekedő, mindegyik lakásnak saját fürdőszobája van mosógéppel, itt ez akadálymentesített fürdőszoba, de van természetesen másik fürdőszoba is, illetve ebben a lakásban kettő szoba van, egy három ágyas, illetve egy két ágyas.”

Ezekért a férőhelyekért 18, illetve 25 ezer forintot fizetnek az egyetemisták: az államilag támogatott képzéseken részt vevők jutnak hozzá olcsóbban a helyhez.

A szakkollégiumba jelentkezőkre kétfordulós felvételi vár: egy írásbeli, esszékkel és motivációs levéllel, és egy szóbeli forduló.

Gaspari Gábor - igazgató, II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium
“Egyetemista szakkollégium vagyunk, tehát szakkollégium, nem puszta kollégium, tehát nálunk plusz kurzusokat kell még felvenni még az egyetemistáknak a meglévő szakos kurzusaik mellé, ezért  a szakkollégium ugye három pillérre épül, lelki programokra, közösségi programokra, és tanulmányi programokra is.”

Az ötven férőhely többsége foglalt, a tucatnyi szabad helyre általában négyszeres a túljelentkezés az egyházi intézményben.

Az ELTE kollégiumaiban némileg olcsóbb a szállás: ebben a Deák Ferenc utcai épületben például akár 12 ezer forintért is lakhatnak a hallgatók, de 17 ezrerért is van náluk férőhely .

Akik pedig nem jutnak be a kollégiumba, gőzerővel keresik az albérleteket. Az egyik ingatlanos portálon közel száz szombathelyi albérletet találtunk, ebből négynél jelezték, hogy diákokat, egyetemistákat is várnak - a tulajdonosok egy része attól tart, hogy a fiatalok jobban lelakják a helyet, ráadásul nem stabil bérlők.

Divós Katalin - ingatlanközvetítő - Heckenast Ingatlan Kft.
“Az az igazság, hogy nagyon sok ügyfél nem szereti kiadni az albérletet tanulóidőszakra, tehát úgy, hogy a nyaruk az üres legyen, mindenki szeretné inkább hosszabb távon, egy évre, két évre, akár 5-10 évre kiadni biztonságosan az ingatlant, és nem úgy, hogy csak ilyen rövid, megszakított időkkel, az árak azok úgy alakulnak, hogy icipici mérséklődés tapasztalható amiatt, hogy nagyobb a kínálat, egy ilyen 5-10 százalékról azért beszélhetünk.”

Egy kétszobás lakás bérleti díja jellemzően 80 és 160 ezer forint között van, ehhez még általában a rezsiköltséget is hozzá kell adni. Az albérlőktől rendszerint kéthavi kauciót kérnek el a kiadók - a bútorozottságtól és a lakás minőségétől függően.