MNB - 2
MNB

Hírek

Koltai Róbert önálló estje: A vidéki színházak közül elsőként Szombathelyen

2012. február 22., 17:44

A darab a "Naplószilánkok" címet viseli. A monodrámára hasonlító darab Móricz Zsigmond 1924-25-ben íródott naplójára épül, amelyben az író legmélyebb érzelmeiről, magánéleti válságairól vall őszintén. Az alkotók szerint az est különlegessége, hogy bár 90 évvel ezelőtt született szövegen alapul, ma is aktuális.

Koltai Róbert önálló estje: A vidéki színházak közül elsőként Szombathelyen

Különleges darab látható ma és holnap a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. Móricz Zsigmond közel 1000 oldalas naplójából készült önálló esttel lép fel Koltai Róbert. A majdnem egy évig tartó munka eredményét egy budapesti stúdiószínházban mutatták be tavaly decemberben. A kötetet B. Török Fruzsina dolgozta át színpadra alkalmas anyaggá.

B. Török Fruzsina - dramaturg
"Ami engem foglalkoztatott, hogy mi történhet egy házaspár között. Azért döntöttem a monodráma mellett, mert endem Móricz érdekelt, csak őt látjuk a színen, Janka a hangjával van jelen, de kihagyhatatlan, így a háttérben van jelen."

Móricz Zsigmond szerelmi és magánéleti válsága idején kezdte írni a naplóját hotelszobákban, kávéházakban. Ez egy őszinte, kitárulkozó, gyónáshoz hasonlító vallomás, egy szerelmes férfi sorai. Móricz unokája, Kolos Réka véleményezte és engedélyezte a darab bemutatását, a sajtótájékoztatón is elmondta, rendkívül elégedett az előadással. Koltai Róbert élete egyik nagy ajándékának tartja, hogy eljátszhatja ezt a szerepet.

Koltai Róbert - színész, rendező
"Az a különleges, hogy itt vagyunk 2012-ben, és mintha valaki tegnap vagy holnap írta volna. Ez Móricz Zsigmond, egy másik Móricz Zsigmond, akit eddig nem ismertünk, itt a magánéletét tárja fantasztikus erővel."

Egy másik Móricz-mű, a Rokonok próbái jelenleg is folynak a színházban, ez lesz a tavaszi szezon egyik legjobban várt előadása, a bemutatót márciusra tervezik.