Hírek

Költészet napja

2019. április 11., 16:42

1964 óta József Attila születésnapja, április 11-e a magyar költészet napja, amit versekkel, koncertekkel, flashmobbal ünnepeltek Szombathelyen. Az idei alkalmat különlegessé tette, hogy halálának 100. évfordulóján Ady Endréről is megemlékeztek az irodalomkedvelők.

Költészet napja

"Milyen csonka ma a hold, az éj milyen sivatag, néma."

Ady Endre Kocsiút az éjszakában című verse is elhangzott a Savaria Irodalmi Műhely összeállításában. Minden a költészetről szólt ezen a napon - köszöntőjében Koczka Tibor alpolgármester háromsoros haikukat olvasott fel.

"Legyen erőd lent hagyni, amit nincs erőd följebb emelni."

A programot eredetileg az MMIK előtti térre tervezték, végül az esős idő miatt a sportház aulájában tartották meg.

Prieger Szabolcs - igazgatóhelyettes, AGORA
"Próbálunk valami olyat kitalálni az agorás munkatársakkal, ami egy picit más, nem a hagyományos költészet napi megemlékezés, amikor csak és kizárólag versek szólnak."

Villámcsődületet szerveztek az alkalomra: a diákok egy százrészes puzzle darabjait emelték a magasba, amiből Ady portréja és az Ady 100 felirat rajzolódott ki. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó szervezet tagjai mellett hat iskolából több mint 200 diák vett részt benne.

Szabó Laura
"Én magam is írok verseket, slam poetryt, egyéb szövegeket, mindig szerettem a magyar irodalmat, kedvenc költőim Ady áés József Attila, így az Ady 100 flashmobban részt venni egy külön öröm volt a mai napra."

"Azt a tüzet, ó de meg kéne rakni, hogy felmelegednének az emberek."

Megzenésített versekből összeállított koncertműsorával lépett fel a Tarisznyások zenekar a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A dalok között József Attila életéről, költészetéről is beszélgettek a diákokkal.

"Édesapját hogy hívták? József Áron. Mi volt a foglalkozása? Szappanfőző."

Rozmán Milán
"Szívesen olvasok verseket, kedvenc költőim közé tartozik talán Tóth Árpád és Weöres Sándor."

Gáspár Hanna
"Költők közül, ha valakit ki kellene emelnem, az Tóth Árpád egyértelműen, mert szoktam festegetni, és az impresszionizmus nagyon érdekel, és ő az impresszionizmus stílusában írt, és ezért őt én nagyon szeretem."

Változó, hogy a fiatalok mennyire olvasnak manapság verseket: sokakat nehéz rávenni, mások maguk is írnak.

Lőrinczyné Marton Zsuzsa - magyartanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium
"Mindenképpen úgy próbálom hozzájuk közel hozni, hogy mögéje megyünk a verseknek, és nem a nehéz fogalmakat nézzük, hanem az embert keressük mögötte. Adyt például nagyon szokták szeretni, pedig nem egyszerű megérteni."

A Vasi Múzeumbarát Egylet versmondó köre idén Bárdosi Németh János verseiből és a költő életútját bemutató szövegekből állította össze költészet napi zenés műsorát. A Savaria Múzeumban emlékeztek a Szombathelyen 1902-ben született költőre, aki több kötetnyi verset és három regényt írt, de irodalomszervező tevékenysége is jelentős. Életútját és munkásságát Máté Ernőné dolgozta fel, az így összeállított gyűjteményt a rendezvényen adta át a költő Pécsen élő unokájának.